Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett minnesrum för Jan Johansson

/
  • Ett minnesrum för Jan Johansson på hälsingegården Erik Anders i Söderala ska det bli.
  • Jan Johansson, som står längst till vänster, flyttade från Söderala till Onsäng när han började på Staffangymnasiet, där han också tog studenten.

I sommar kommer Pär Forssell att upplåta ett av sina rum på den världsarvsnominerade hälsingegården Erik Anders till ett minnesrum för Jan Johansson.

Annons

Det skulle bli ett Jan Johansson-museum i Klaverens hus, som än så länge finns i Kulturens hus vid Oxtorget i Söderhamn.

Idén kom från Eva Helenius, som har byggt upp hela den magnifika samlingen av klaverinstrument. Men nu är det bestämt att Söderhamns kommun inte längre kommer att betala hyrorna vare sig för Klaverens hus eller magasinet i Vågbro. Det betyder att Klaverens hus måste utrymma lokalerna och därmed försvinner möjligheten att bygga upp ett Jan Johansson-museum där.

Eva Helenius har tidigare sagt att hon kan tänka sig att ta med Jan Johansson-museet till Nordmaling. Men det vill inte Maj Knutsson. Inte Pär Forssell heller.

Och nu har Pär Forssell bestämt sig för att upplåta ett rum i Erik Anders som ett minnesrum för Jan Johansson.

– Jag tycker att det vore väldigt dåligt om museet skulle flyttas härifrån, säger Pär Forsell.

Dessutom upplåter Pär Forssell sin gård Erik Anders för en mindre jazzfestival med Jan Johansson som tema under den sista helgen i juli.

Mer läsning

Annons