Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år efter larmet går mannen fri

Fyra killar pekar ut samme man som sexbrottsling.

Nästan ett år efter anmälan går mannen fortfarande fri.

Annons

Mamman till en av killarna som pekar ut 45-åringen tycker att mannen borde ha blivit gripen på en gång, så att han kunde stoppas. Hon säger att polisen hade kunnat ta honom direkt efter en av våldtäkterna, men att åklagaren bedömde att det inte fanns tillräckliga skäl då.

- Det måste vara att de inte tyckte att pojken var tillräckligt trovärdig. Jag tar det som att de får skylla sig själva, för att de har en funktionsnedsättning.

Mamman är mycket kritisk till att det tagit så lång tid att utreda de misstänkta våldtäkterna.

- Nu är det ju bara för honom fortsätta sätta på den han vill, lura de som är rädda och inte vågar säga ifrån, säger mamman.

Polisens förundersökningsledare Sune Nordh vill inte berätta hur 45-åringen ställer sig till anklagelserna. Han säger att utredarna kommer att lämna över förhör och annan bevisning till åklagarkammaren i Gävle snart. Åklagare ska sedan bedöma om det ska gå till åtal eller inte.

Chefsåklagare Patrik Säflund i Gävle bekräftar att det finns en sekretessbelagd utredning mot 45-åringen.

- Om det hade förelegat sannolika skäl för att misstänka våldtäkt av normalgraden ska han häktas. Nu utreder vi hur stark bevisningen är, och hur det eventuella brottet ska rubriceras, säger Patrik Säflund.

Om en våldtäkt betraktas som "mindre allvarlig" i lagens mening är det inte säkert att en misstänkt blir häktad.

Mer läsning

Annons