Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka med extra många kontroller av bilbälte

/
  • Thomas Magnusson blev stoppad, men fick köra vidare efter att ha visat att han var nykter.
  • Stefan Zell, Tomas Sandin står och kontrollerar bilarnas hastighet med hjälp av laser.
  • Väg 583 i Ljusne är ett bra ställe för en trafikkontroll, att det går att kolla just både hastighet och bälte där, enligt Christian Norell.

Över 40 obältade personer har redan fått böter i Söderhamns kommun.

Annons

- 2400 kronor för att jag körde 11 kilometer i timmen för fort. Det hade man ju kunna ha fått en skaplig resa för, suckar Tuula Ruuska från Bergvik.

Hon är en av de tre bilister som under de knappa tjugo minuter som Kuriren var på plats vid polisens stora kontroll längs väg 583 vid Stenbergaskolan i Ljusne, som stoppades för att de körde för fort och fick böter.

Hela den här veckan är en så kallad trafikvecka, där polisen i hela landet är ute och kontrollerar att trafikanter använder bilbälte. Eftersom cykel- och mopedsäsongen också börjar komma igång kontrolleras även användandet av hjälm.

Bara de senaste dagarna har mellan 40 och 50 obältade personer fått böter i Söderhamns kommun. Men att det slarvas med bilbälte är inte det enda polisen ser en sådan här trafikvecka.

- Vi har även kontrollerat nykterhet och hastigheten. En rattfylla om dagen har vi stoppat sedan i söndags, berättar polisen Maria Jonsson.

Att åka utan bilbälte kostar 1500 kronor. För varje obältat barn är boten ännu högre, 2500 kronor.

- Jag använder alltid bilbälte, men värre är det med cykelhjälm, säger Thomas Magnusson från Stugsund stoppades vid polisens stora kontroll i Ljusne, men fick köra vidare efter att ha blåst och visat att han var nykter.

Eftersom han kör mycket bil i jobbet, inte sällan tio mil om dagen, tycker han att det är bra att polisen satsar på trafikveckor av den här typen, och ser till att allt går säkert till i trafiken.

- Ingen vill ju ha onyktra och påverkade trafikanter på vägarna, säger han.

En fara med sådana här trafikveckor påpekar Christian Norell är att många trafikanter blinkar åt varandra en bit innan polisens kontroller, för att varna om att de står och kollar hastigheten en bit längre fram.

- Då kan bilisterna stanna, eller ta en annan väg. För att undvika det försöker vi den här veckan inte bara stå på de ställen vi brukar, utan röra oss över hela kommunen, säger han.

Målet med trafikveckan är att minska antalet döda och skadade i trafiken.

Mer läsning

Annons