Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En teknik att nyttja

/
  • Elin Forslund, Caroline Helt och Lovisa Rundberg tycker att det är okej att använda mobilen under lektionerna. Men bara i utbildningssyfte.

Ska elever få använda mobilen på lektionstid? Stenbergaskolans rektor Örjan Rönnbäck menar att skolorna måste dra nytta av den nya tekniken.

Annons

– Det här inget verktyg som kommer att försvinna, det är ett verktyg som vi kommer ha med oss och det gäller att ha ett bra förhållningssätt till det, säger han.

Inställningen till den teknik som de smarta mobiltelefonerna erbjuder kan skilja stort mellan olika skolor och från lärare till lärare. På Stenbergaskolan i Ljusne pratar rektorn Örjan Rönnbäck om respekt och ett bra förhållningssätt.

– Det handlar om att visa respekt för andra människor och vi ska försöka få ungdomarna att använda det här kommunikationsverktyget på rätt sätt. De moderna mobiltelefonerna kan vara väldigt användbara i skolarbetet och skillnaden mot en vanlig dator är försumbar.

Skolan har inga generella regler utan hoppas kunna bidra till att eleverna får ett bra förhållningssätt till mobilen och respekterar gränserna så att andra elever inte störs i sitt arbete.

Örjan Rönnbäck ser heller inget problem med att eleverna vid individuellt arbete lyssnar på musik under lektionstid. Tvärtom tror han att det hjälpa elever som har svårt att skärma av sig.

Och på den punkten får han medhåll av Filip Myhrman, som går i nian.

– Om vi sitter och räknar matte brukar jag lyssna på musik. Jag kommer in i min egen värld, annars hör man allt prat runtomkring, säger Filip Myhrman.

Elin Forslund går även hon i nian och hon tycker inte att mobilanvändandet är någonting som stör särskilt mycket i undervisningen.

– Vi får ha mobilerna på men det ska vara på ljudlöst och om det inte låter så stör det inte. Om man ska söka efter information är det okej.

Kompisen Caroline Heldt fyller på med sina åsikter.

– Men även om det inte låter kan det vara störande om läraren måste säga till hela tiden, säger hon.

Mer läsning

Annons