Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny rastplats

/
  • Mats Norin dokumenterar förändringarna i Stensöorns naturreservat. Under tisdagen genomfördes länsstyrelsens slutbesiktning.
  • Mats Norin dokumenterar förändringarna i Stensöorns naturreservat. Under tisdagen genomfördes länsstyrelsens slutbesiktning.
  • Mats Norin och Jonas Lundin diskuterar resultatet av arbetet.
  • Jonas Lundin drar upp en liten tall med rötterna, för att förhindra tillväxten av ett nytt högt träd.
  • Reservatet är under sommarhalvåret belagt med tillträdesförbud. Fågeltornet går det dock att ta sig till.

Restaureringen av Stenöorn är så gott som klar. Till sommaren hoppas länsstyrelsen att antalet häckande och rastande småfåglar i naturreservatet ska öka.

Annons

– En jättestor och jättepositiv förändring för reservatet, säger Jonas Lundin, som tillsammans med kollegan Mats Norin besökt reservatet för en slutbesiktning.

Under drygt ett års tid har Stenöorns naturreservat genomgått en märkbar förändring. Borta är de två meter höga tallarna, träddungarna, buskarna och slyn. Längs strandängarna har vassen slagits och frästs bort. Resultatet är en stor och öppen yta, vilket gynnar häckande och rastande fåglar, och då framför allt vadarfåglar.

– Vi har återskapat öppenheten, för den är en dragningskraft för fåglarna. Det passar fåglar som uppsöker fri sikt för att känna sig trygga från rovdjur och rovfåglar, säger Jonas Lundin.

Projektet är EU-finansierat trots att en del kompletteringsarbete återstår är Mats Norin och Jonas Lundin nöjda med resultatet. Till nästa sommar förväntas antalet häckande och rastande fåglar öka markant, som en följd av restaureringen.

– Det här är en av länets finaste häcknings- och rastplatser för fåglar. Vi har återskapat de fina fågelvärden som finns här, säger Mats Norin.

Under besiktningen uppenbaras det som under de senaste åren varit problemet i reservatet. En kråka sitter i ett av de få kvarlämnade träden och spanar. Trädet fungerar perfekt som utkikstorn för olika sorters rovfåglar.

– Det där trädet får vi nog ta ner, konstaterar Jonas Lundin när han får syn på kråkan.

Tornet längst ut på udden ger fågelskådare bra utsikt och inom kort kommer den intresserade även att kunna se fjällfåglar, så som småspoven.

– Stenö är som ett litet skafferi när småspoven flyttar söderut, här finns mycket rent kråkris. Så det kommer att gå att se fjällfåglar här under vintern, säger Mats Norin.

Mer läsning

Annons