Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mörkare sida av paradiset

/

– Jag dog på gräset precis här bakom oss, men mina vänner gav mig första hjälpen och fick igång mitt hjärta igen.

Så börjar Söderhamnsfotografen Anders Nordléns starka bildreportage om hemlösa på Hawaii.

Annons

Tre år efter inskrivningen på universitetet i Sundsvall sitter Anders Nordlén utanför Galleri Kontrast i Stockholm. På gatan nedanför entrén åker fullpackade studentflak förbi, med högljudda, firande avgångselever. Inne i galleriet hänger hans examensarbete. Men resan dit har varit lång.

Anders Nordlén från Bergvik fick sin första systemkamera när han gick ut gymnasiet. Då väcktes hans intresse för fotografi till liv – från att bara ta kort till att vilja förmedla och berätta något med bilderna.

Efter studenten sökte Anders Nordlén en grundutbildning i fotografi vid Forsa folkhögskola, utanför Hudiksvall.

– Där fick jag lära mig att fota analogt. Det är häftigt att se hur en bild växer fram i mörkerrummet, utan inblandning av datorer.

Tiden i Forsa gav honom blodad tand. Hösten 2008 blev han antagen till bildjournalistprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall. En utbildning som kombinerade hans intresse för fotografi och journalistik.

– Jag har lärt mig att se och tänka bild på ett annat sätt. Att se innehåll och sammanhang. Och jag har utvecklat mitt eget bildspråk.

Anders Nordléns studenttid är nu över. Den 1 juni invigde han, tillsammans med sina kurskamrater, utställningen "It's the economy, stupid!". Ett gemensamt examensprojekt där de en och en rest runt i världen för att spegla hur samhällsekonomin påverkar enskilda individer. Resorna har resulterat i 20 starka och unika reportage.

– Det är ett tema som berör alla. Speciellt i dagens samhälle. Och det visar vi i våra bilder.

Han valde att under fem veckor skildra hemlösa på semesterön Hawaii. Idén att berätta om de hemlösas situation på Hawaii fick han av en vän, som arbetat som volontär på ön.

– Jag har alltid sett Hawaii som ett paradis, där man kan glassa under palmerna. Men det finns 14 000 hemlösa på ön. Det får man aldrig höra. Därför ville jag visa en annan sida av Hawaii, den som finns under ytan.

På flygplatsen i Sverige fick han kämpa för att hålla nerverna i styr. Tanken "vad är det jag ger mig in på?" snurrade i hans skalle. Det fanns dock inget annat val än att återvinna modet. Tärningen var, så att säga, redan kastad.

Väl där arbetade han först två veckor på en organisation som hjälper hemlösa. Det var ett sätt att lära sig mer om ön och hur han skulle gå till väga med reportaget.

Under sin tid på Hawaii fick han kontakt med flera hemlösa, alla med intressanta och ibland sorgsna livshistorier. Det var inte svårt att få dem att prata.

– Några upplevde samtalen som befriande, de fick lätta på trycket. För mig kunde de berätta saker de aldrig berättat för någon annan, och vara säkra på att deras ord lämnade ön tillsammans med mig.

En del livsöden gjorde särskilt starkt intryck. Som den om mannen med diabetes.

– Han bodde bakom en busskur och hade stora sår på benen där det surrade flugor. Han kunde inte längre gå, så han fick skicka sina vänner att handla. Trots hans svåra situation hade han inte berättat om det för sin dotter, som han skänkte så mycket pengar han kunde, säger Anders Nordlén och fortsätter:

– Det är en historia som fått en att se sitt eget liv ur ett nytt perspektiv.

Han hoppas att reportaget ska inspirera andra att engagera sig i humanitärt arbete, och att folk inser att Hawaii inte bara är ett semesterparadis.

Efter utställningen väntar sommarjobbet på Hudiksvalls tidning, som ägs av Hälsingetidningar (även Söderhamns-Kuriren, Ljusnan och Ljusdals-Posten ingår i företaget). Hösten är däremot ett oskrivet blad för Anders Nordlén. Antagligen kommer han att starta en egen firma och hanka sig fram på frilansuppdrag, någonstans i Sverige.

Han är väl medveten om att han valt ett yrke med hög konkurrens om jobben.

– Men jag väljer hellre något jag verkligen brinner för, än skaffar ett jobb enbart för pengarnas skull. Ska man arbeta hela livet är det viktigt att det också är roligt.

Mer läsning

Annons