Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mångsidig stipendiat

/
  • Emelie Zetterberg bredvid statyn av Nathan Söderblom. Passande eftersom hon bland mycket annat varit skådespelerska i Söderblomspelet.

Emelie Zetterberg är en ung konstnär med många strängar på sin lyra.

Nu har hon tilldelats ett kulturstipendium på 10 000 kronor av kommunen.

Annons

Redan som barn sjöng hon i kör. På gymnasiet blev det estetiska programmet med inriktning på musik och teater i Bollnäs. Hon har studerat jazzsång på folkhögskolan i Sjövik och konstvetenskap och teoretisk filosofi i Göteborg. Och det är bara ett litet urval av allt Emelie Zetterberg hunnit med i sitt 23-åriga liv.

Det senaste året har hon pluggat gestaltande fotografi på Fotoskolan i småländska Gamleby. Där började hon med den collagekonst som är ett av skälen till att kultur- och utvecklingsnämnden nu belönat henne med ett stipendium.

- Jag kan inte ägna mig åt bara en sak. Dessutom är mediet bara ett redskap för att få ut det konstnärliga som man har i kroppen, säger Emelie Zetterberg om sitt mångfacetterade konstnärskap.

Hennes ambition är att så småningom kunna försörja sig på konsten. Men konstvärlden är tuff och det är svårt att slå sig fram som oetablerad konstnär. Dessutom måste man komma ihåg att vara sann mot sin konst.

- Det är klart att det är viktigt att kunna leva på det man gör. Men som konstnär får man inte glömma bort att alltid ha en tanke bakom det man skapar. Det blir inte bra om man bara producerar sådant som man tror kommer sälja.

Vad hon ska göra för de 10 000 kronor som stipendiet omfattar har hon inte riktigt hunnit bestämma. Men troligtvis kommer åtminstone en del av pengarna att spenderas på fotoutrustning.

- Jag föredrar ju att fotografera analogt och skulle behöva egen framkallningsutrustning, säger Emelie Zetterberg.

Mer läsning

Annons