Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En krisgrupp mot drogerna är inte lösningen"

/

Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) är bekymrad över att statistiken säger att vi inte har ett stort drogproblem samtidigt som allt fler unga dör i överdoser.

Annons

Sven-Erik Lindestam, kommunalråd i Söderhamn, är positiv till den pågående debatten om drogsituationen i Söderhamn.

– Jag delar bilden av att ökningen av narkotikarelaterade dödsfall är oroande och att vi måste göra någonting. Samtidigt är det viktigt att inte drabbas av panik, säger han.

Problemet att det uppstått ett glapp mellan den bild som narkotikapolisen och beroendevården har och den statistik man får fram genom bland annat Region Gävleborgs undersökningar, som CAN-rapporten, bekymrar också Sven-Erik Lindestam.

– Faktabilden säger att vi inte har ett särskilt stort drogproblem men samtidigt dör allt fler unga i överdoser. Vi måste titta på vad det är som orsakar motsägelsen och när vi vet det kan vi sätta in rätt insatser. CAN-undersökningen visar skolelevernas drogvanor, men det är ju inte dem som dör. Det saknas helt statistik på unga vuxna. Uppenbarligen är testerna vi gör inte fullständiga.

Sven-Erik Lindestam tror inte på att dra igång en krisgrupp som oppositionsrådet Magnus Svensson (C) föreslog, istället vill ha få till ett långsiktigt samarbete med bland andra polis, socialtjänst, skola och personer som har erfarenhet och kunskap om drogproblematiken.

– Det första vi måste göra nu är att få en tydlig bild av läget, säger han.

Vad tror du det beror på att allt fler unga dör i överdoser?

– Tillgängligheten har ökat, narkotikan finns bara ett knapptryck bort. Samtidigt har också en liberalisering skett globalt, många unga inte tror att droger är så farligt. Vi vuxna blandar inte ens vanliga värktabletter med alkohol, det finns en tydlig skillnad i hur vi och den yngre generationen ser på droger.

Men alla unga tar inte droger bara för att det finns, kan man möta upp den här liberaliseringen lokalt?

– Jag tror på att stötta bland annat föreningar som jobbar mot detta, men det är också ett föräldraansvar.

Många av de här ungdomarna saknar föräldrar som kan ta det ansvaret, kan man göra någonting politiskt för att motverka ungas utanförskap?

– Ja, vi som beslutsfattare måste jobba för att alla ska bli sedda och uppskattade. Psykisk ohälsa bland unga ökar och vi måste jobba med ungdomarna mer direkt och skapa möten mellan olika grupper för att minska skillnaderna, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs även:

Länets kommuner sätter drogdöden i fokus

"Tillsätt en krisgrupp mot knarket nu"

Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

"Jag tänkte, antingen överlever jag eller så dör jag"

Ledare: Kalla till krismöte om knarkdöden

Mer läsning

Annons