Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En karriär i lera

/

Hon har drejat sig fram över Europa. Men nu har Inger Persson kommit hem till födelsestaden Söderhamn. På lördagen närvarade hon vid vernissagen av sin retrospektiva utställning Poppigt & Personligt på stadsmuseet.

Annons

För 15 år sedan fick Inger beskedet om sin reumatiska sjukdom. Hennes vänstra hand hänger som en skadad vinge längs kroppen. Hon kan inte arbeta med lera längre. Fast hon uppskattar hantverket mer än någonsin.

– Jag älskar lera. Det är både formbarheten, möjligheterna och det naturliga som tilltalar mig. Men också en spänning över resultatet från ugnen. Tänk att allt här inne varit en lerklump från början, säger Inger Persson.

Utställningen ”Poppigt & Personligt” innehåller ett urval från hennes karriär som sträcker sig över ett halvt sekel. Både 60-talets färgglada kannor och koppar till mer abstrakta och konstnärliga alster finns representerade.

– Även om den här utställningen bara består av ett litet urval, tycker jag det finns en tydlig kronologi. Jag försökte visa hur mycket jag tycker om färg. Det har alltid varit viktigt för mig.

Mer läsning

Annons