Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En halv seger"

/
  • – Jag är trött på att anpassa mig efter när familjen kan hjälpa mig - jag vill ha tillbaka mitt fungerande liv, säger Erik Steen, som hoppas Förvaltningsrättens dom ska ge honom just det.

Han hade 16 timmar assistens om dagen, men för två år sedan beslutade försäkringskassan att Eriks Steens grundläggande behov av assistans var mindre än 20 timmar i veckan. Han överklagade och nu ger Förvaltningsrätten honom rätt.

Annons

– Jag har haft personlig assistans sedan 2003, först 12,5 timmar om dagen, sedan utökades det till 16, berättar Erik Steen.

Han har en CP-skada som gör att han både har svårt att tugga och svälja. Det har ofta hänt att han satt i halsen, inte kunnat andas, och fått åka akut till sjukhus med ambulans.

Han måste också ha hjälp med hygien och att klä sig, och eftersom hans förmåga att artikulera är kraftigt nedsatt är det svårt för honom att kommunicera med människor som inte känner honom. Allt detta har läkare, tandläkare, övertandläkare och logoped intygat.

Efter en tvåårsomprövning meddelade försäkringskassan, FK, den 8 mars 2010 att hans assistans skulle minskas från 16 timmar/dygn till 3 timmar och 35 minuter/vecka, eftersom endast hjälp av "privat karaktär" är grundläggande behov. FK ansåg att hjälp med underkläder är grundläggande - hjälp med ytterkläder eller en tröja inte. För personlig hygien och dusch ska 20 minuter räcka och Eriks hjälpbehov vid måltider räknas inte som grundläggande, inte heller att kommunicera i sitt eget företag eller i föreningsverksamhet.

– En utredare var här i 1,5 timme och tittade på mig när jag åt. Det besöket ligger till grund för hela bedömningen, säger Erik, som från 1 maj 2010 och åtta månader framåt blev helt utan assistans, och helt utlämnad till familjemedlemmars möjlighet att hjälpa honom.

Efter åtta månader beviljade kommunen assistans med 44 timmar och 46 minuter/vecka, vilket motsvarar 6 timmar 39 minuter per dag. Erik har själv lagt tiden på vardagar, åtta timmar/dag. I helgerna får han hjälp av familjen.

Erik överklagade FK-beslutet till förvaltningsrätten och den 12 december kom domen: Erik har rätt till assistansersättning från och med 1 maj 2010. Förvaltningsrätten hänvisar ärendet tillbaka till FK, som nu ska besluta om hur många timmars assistans Erik ska ha:

– De kan ju överklaga, men det känns ändå som en halv seger.

Mer läsning

Annons