Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av landets bästa båtkommuner

/
  • Söderhamn är Sveriges sjätte bästa båtkommun, enligt båtbranschens riksförbund SweBoats topplista 2012.

Söderhamn seglar upp på en sjätteplats på SweBoats lista över årets båtkommuner.

Annons

SweBoat, båtbranschens riksförbund, genomför varje år en riksomfattande undersökning om förutsättningarna för svenskt båtliv. Svaren på den enkät som postas till kommunerna, båtföretag och båtklubbar ger sedan listan på vilka kommuner som jobbar bäst för båtlivet. Resultat för 2012: Söderhamn är nummer sex på den lista som toppas av Norrköping. Trots att oljeutsläppet bara är månader gammalt.

– Det är jätteroligt att läsa svaren från Söderhamn där kommunen satsar mycket för att folk ska kunna komma ut. Det är roligt med nya platser på listan, inte bara de självklara med bra läge och massor av båtturister, säger Annika Lindqvist från SweBoat.

Bland insatserna som gjorts i Söderhamn märks nya bryggor och möjligheter för andra än båtägare att uppleva skärgården. Andra kriterier som beaktats är gjorda och planerade kommunala investeringar i båtlivet, miljöaspekter och hur det är rent praktiskt att äga båt. Enkätsvaren visar att det varierar stort i hur mycket båtägare får betala och vänta på en båtplats. Söderhamn hör till de kommuner där det är upp till ett halvårs väntan för båtplats i kommunal regi, i snitt är väntetiden 23 månader. Det senare är inte minst viktigt för båtägare, säger Annika Lindqvist.

– Framför allt är tillgänglighet till båtplats viktigt, både sommar och vinter. Sedan märker vi också att många tycker att miljön är viktig. Att man till exempel kan lämna avfall på öar och i hamnar.

Mer läsning

Annons