Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av få stadsfester som överlevt

/

Strömmingsleken, den envisa lilla stadsfesten vars koncept inte ändrats särskilt mycket sedan 1964, fyller i år 50 år. En av dem som varit med från början, Leif O Rengman, tackar nu för sig.

Annons

En av de eldsjälar som varit med sedan Strömmingsleken drog igång i Söderhamn 1964, är Leif O Rengman. Då var det sju föreningar som jobbade för att få in pengar till idrotten.

– På den tiden var vi närmare 200 personer som skötte allt själva, säger han.

De första åren hade Strömmingsleken skyhöga besökssiffror, mellan 15 000 - 30 000 ända fram till mitten av 1990-talet. Själv stod Leif första åren i ett lottstånd, något han trivdes med som ung representant från Broberg. Efter några år blev han sekreterare och sedan dess har han haft diverse uppdrag. Till helgen fyller Strömmingsleken 50 år och Leif O Rengman tackar för sig.

– Det har varit fantastiskt, och roligast har varit att träffa alla fascinerande människor. Men nu vill jag ge plats åt andra, säger han.

Genom åren har Strömmingsleken som koncept sett ganska lika ut, men samhället runt omkring den envisa lilla stadsfesten på Köpmantorget har förändrats.

– Nedläggningarna av F15 och Emerson påverkade med utflyttning. Det blev också allt svårare att ta betalt av folk i Söderhamn, säger Leif.

Man inte råd med lika stora artister som tidigare, vilket i sin tur gjorde att intresset för stadsfesten svalnade. Samtidigt hade fler events dykt upp, Hudikkalaset och Grillnatta i Bollnäs, till exempel.

För 15 år sedan tog Carl-Arne Carlsson över ordförandeposten. Även han började tidigt engagera sig i leken, som tonåring ideellt i lottstånden, då med basketklubben Fajt. Carl-Arne tror att lokal konkurrens har bidragit till färre besökare.

– Förr hade Söderhamn bara Strömmingsleken, idag finns Återvändardagarna, Shools Out, Pride, Trivselkvällar, galor och cruisingar, säger han.

Sista helgen innan skolstart har för många söderhamnare stått för att sommaren är slut. Ungdomarna har samlats i kvällsljuset för att ladda inför terminen. Det har också varit helgen då många tonåringar druckit alkohol för första gången. Idag är Strömmingsleken helt drogfritt, inte ens öltälten finns kvar.

– Det finns ingen ekonomi i öltält längre, säger Carl-Arne Carlsson.

Han menar att det måste finnas pengar till vakter och restaurangägare som vill samarbeta. Intresset för att sitta och dricka på det sättet har ebbat ut. Idag vill folk hellre se ett familjearrangemang, tror han.

I år satsar man på att höja kvaliteten på artisterna med medel från Sparbankstiftelsen. Man drar också igång en surströmmings-ätar-tävling som Carl-Arne hoppas ska bli tradition många år framöver. För leken kommer överleva, det är han säker på. Leif som gör sin sista insats denna sommar tror också på framtiden men säger att det kanske är dags att förnya sig.

– Strömmingsleken är en av få stadsfester som överlevt så här länge. Vad jag vet är det bara Storsjöyran som klarat sig sedan 1960-talet, men de har ombildat sig till företag, säger Leif.

Personligen hade han gärna sett att Strömmingsleken gått åt samma håll, men konceptet att driva ideellt har varit starkt förankrat.

– Vi hade kunnat bli lika stora som Storsjöyran, säger han.

De 22-24 augusti är det dags för den 50e upplagan av Strömmingsleken, den sista för Leif O Rengman. Nästa år blir han istället besökare.

– Trots att man inte förnyat sig så mycket genom åren så är det kanske just det som gjort att Strömmingsleken finns kvar. Vi ger väl söderhamnarna det de vill ha. Rocktools och ett stort fyrverkeri, säger Leif O Rengman.

Mer läsning

Annons