Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälen lämnar Söderblomspelet – Det var mitt jobb att vända den här skutan

/
  • Jan-Ivan Persson kliver av som ordförande för Föreningen Söderblomspelet.

I elva år har Jan-Ivan Persson varit ordförande för Föreningen Söderblomspelet. Han förknippas som ingen annan med föreställningen och har lagt ner massor av ideell arbetstid på att få allt att fungera. Men nu kliver han av.
– Det har varit mycket roliga år, säger han.

Annons

Söderblomspelet, pjäsen om ärkebiskop Nathan Söderblom, som hålls i Trönö fyller 30 år. Men det blir inget spel för att fira jubileet. I stället bjuds det på konserter med återblickar på åren som varit.

– Folk har undrat varför vi inte kör någon föreställning när det är 30-årsjubileum, men vi körde i fjol och uppmärksammade att det var 100 år sedan Nathan Söderblom var ärkebiskop, säger Jan-Ivan Persson.

Läs också: Söderblomspelet med Klinga vid rodret

Han tycker att Söderblomspelet är ett starkt varumärke och att det riskerar att urvattnas om man kör varje år.

När han tog över som ordförande för elva år sedan var Söderblomspelet lite på nedgång. Jan-Ivan Persson hade sett spelet som besökare, men visste inte mycket om det kringliggande jobbet.

Läs också: Nathan stred för mångfald

Under sina år som ordförande har han bland annat slimmat ner organisationen runt spelet och bytt spelplats till Trönö nya kyrka.

– Jag sa tidigt att mitt jobb och ansvar är att vända den här skutan och se till att det går bra igen. Nu är det jobbet avslutat och det känns bra att lämna över, säger han.

Han har fullt förtroende för den nya styrelsen med Madelaine Thelin som ordförande, även om han även i fortsättningen planerar att hjälpa till om det behövs.

Jan-Ivan Persson är stolt över det han har åstadkommit med Söderblomspelet. Speciellt kul tycker han det har varit att följa skådespelarnas utveckling.

– Att vi alltid haft en mix av amatörer och proffs har gjort att många har gått vidare och blivit duktiga. Det är jätteroligt och visar att man gjort någon nytta, säger han.

Han nämner namn som Erik Ehn, Elin Klinga, Peter Mörlin, Angelica Thelin och Anna-Maja Persson som några av de som börjat i Söderblomspelet.

Läs också: Peter Mörlin om sin idol

– Spelet är ett lyft för hela bygden och alla i Trönö tycker att det är trevligt. Det märker man även på de som kommer hit och jobbar utifrån. Många trivs och återvänder gärna, säger Jan-Ivan Persson.

Han brinner fortfarande för Söderblomspelet och han kommer att sakna stora delar av jobbet.

– Det känns lite vemodigt att hoppa av men det ska bli skönt att inte boka upp hela semestern med det här, säger han.

Nu kan han lägga sin energi på att vara ordförande för Transportarbetarförbundets hälsingeavdelning och passa på att njuta av semestern när den kommer.

Läs också: Rektorn blev bönhörd: bad att få asylsökande till byskolan

Mer läsning

Annons