Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter utsläppet: Arizona vill bygga vallar

/

"Det är synd att det ska till en incident för att det ska bli av, men vi jobbar med ständig förbättring".

Annons

Efter det stora oljeutsläppet agerar Arizona Chemical. Företaget har bestämt sig för att bygga vallar kring cisternerna i Sandarne.

– Det är synd att det ska till en incident för att det ska bli av, men vi jobbar med ständig förbättring, säger HR-chefen Karl Butler.

Många har redan ställt sig frågan – varför finns det inga vallar runt cisternen som gick sönder? Karl Butler svarar:

– Vi hade en relativt ung cistern som var besiktigad 2008. Vi trodde att det vi gjorde räckte gott och väl, men nu när det här har hänt så inser vi att okej, nu måste det till ett projekt för att bygga vallar härute.

Arizona Chemical menar att företaget inte hade kunnat förutspå det inträffade. Men incidenten har fungerat som en väckarklocka och efter ett sammanträde på torsdagen beslutade man att vallar ska byggas.

– Det vi måste göra nu är att prata med kommunen som är markägare och informera andra som äger system om vår plan. Vi hoppas att kommunen inte ska ha någonting emot det.

Företaget ska utreda vilken typ av vall som passar bäst för ändamålet. Parallellt med det pågår en annan utredning, som ska visa varför cisternen började läcka råtallolja. Under torsdagen påbörjades arbetet med att ta bort ytterplåt och isolering från den trasiga cisternen, som inte längre läcker någon olja. På sikt kommer man även att ta sig in i cisternen, men utredningen kommer att ta tid.

Mer läsning

Annons