Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter tio år tar M/S Moa med sig passagerarna till Orn – helt gratis

Med ett jämlikhetsfokus gentemot medborgarna tar nu M/S Moa med sig passagerare till Enskärsoren – gratis. Det var många glada och förväntansfulla barn och vuxna som åkte med på premiärturen i tisdags.

Annons

I tio års tid har M/S Moa tagit med utflyktslystna människor till Enskärsoren, nu för första gången tar hon med fripassagerare. Det är Söderhamns kommun som med visionen att få fler att upptäcka Söderhamns skärgård, har tecknat avtal med Föreningen M/S Moa. Sex gratisturer i veckan i tre veckor och destinationen är den lilla ön Enskärsoren eller Orn som den också kallas.

Läs också: Lådbil, maraton och dans på scen när Alla barns dag inledde Edsbyveckan: "Här finns alla kompisar"

M/S Moa tar nu för första gången på tio år med passagerarna till Orn helt gratis.

På premiärfärden av gratisturerna i tisdags fanns 62 passagerare, en hund och fyra i besättningen. Moa som kan ta upp till 75 personer var där med så gott som fullastad när hon lämnade Söderhamnsterminalen.

Lars-Erik är befälshavare på M/S Moa. Han ser positivt på gratisturerna.

– På betalturerna kan vi få ett sextiotal passagerare om det är lika bra väder som idag, men jag tror att det kommer att komma fler som vill åka på gratisturerna med Moa de kommande två veckorna oavsätt vädret, säger Lars-Erik Mickelsson som är befälhavare på Moa.

Läs också: På Norrberget rensar nysvenskar tankarna bland salladsodlingarna

Det var många som passsade på att åka med ut till Orn i det fina vädret.

Förutom visionen om att fler ska upptäcka Söderhamns skärgård ligger även ett jämnlikhetsfokus gentemot medborgarna till grund för gratisturerna. Alla ska ha möjligheten att se skärgården och besöka Orn. Cornelia Björklind och mormor Veronica Björklind åker med Moa för första gången.

Cornelia Björkling och mormor Veronica Björklind åker med Moa för första gången.

– Jag var så förvånad när jag såg att det är gratis att åka med. Detta är verkligen jättebra gjort av Söderhamns kommun måste jag säga, säger Veronica Björklind.

Hon tror att fler människor kommer att ta sig ut i Skärgården när det erbjuds gratisturer, såväl turister som Söderhamnsbor.

Nicolle Wilin från Norrtälje har tagit med sig pojkvännen Brandon Wright från Wales till Orn

Nicolle Wilin gör sitt andra besök på Orn. Hon bor i Norrtälje men är i Söderhamn för att hälsa på släkten.

– Det är ju helt fantastisk natur här ute och det är bra att fler nu får möjlighet att besöka ön när det går gratisturer. Skärskilt bra är det ju för barnen, de borde verkligen få uppleva naturen, säger hon.

Läs också: Intakt trumset i Gurkparken förvirrar

Hunden Trace ligger tryggt på Moas golv under båtfärden.

Vid ett av borden på Moa sitter paren Hans och Irene Agerbjer och Svante och Eva Gnospelius. Hunden Trace Agerbjer får ligga på golvet nedanför. De har hamnat på Moa av helt skilda anledningar.

Hans Agerbjer, Svante Gnospelius, Eva Gnospelius och Irene Agerbjer.

Hans och Irene Agerbjer ska besöka barn och barnbarnen som semestrar ute på en av öarna som man kan vada till från Orn.

Svante och Eva Gnospelius är turister från Säter i Dalarna. De blev rekomenderade att ta en tur med Moa av en bekant och när de skulle boka plats på båten inne på turistbyrån fick de höra om gratisturerna.

– Det är ett väldigt trevligt utflyktsmål, men såklar är vädret väldigt avgörande, säger Svante Gnospelius.

– Vi kommer absolut rekomendera att åka med Moa till bekanta, säger Eva Gnospelius.

Mer läsning