Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter SD-politikerns Facebookdelning: "Det är inte lämpligt"

/
  • Bo Dahlin är ledamot för Sverigedemokraterna i Söderhamns kommunfullmäktige.
  • Daniel Persson, Sverigedemokraternas gruppledare i Söderhamn.

Rykten kring lördagens mellanakt i Melodifestivalen väckte snabbt starka känslor i sociala medier. En av dem som reagerade var Bo Dahlin (SD), ledamot i Söderhamns kommunfullmäktige. Det var inte lämpligt gjort, säger partiets gruppledare.

Annons

Innan sändningen av Melodifestivalen publicerades en artikel i Expressen, där det felaktigt påstods att programledaren Gina Dirawi skulle framföra nationalsången på arabiska. Det stämde inte, utan det handlade i stället om ett nummer där man blandade nationalsången med visor på arabiska, hebreiska och samiska.

Läs också: Debatt om integrationspengar i fullmäktige: "Förklara er på en nivå så att vi förstår"

Men reaktionerna lät inte vänta på sig. Sajten Inte rasist men samlade upp några av de inlägg som spreds i sociala medier. Ett av dem skrevs av Mari Lorentsson, SD-politiker i Tidaholm. Hon skrev att "I kväll har den lilla muslimen Gina tagit sig rätten att sjunga vår nationalsång på arabiska och hebreiska samt ändrat texten, jag vill leva jag vill dö i norden till jag vill leva jag vill dö på jorden. Detta enligt mig borde vara straffbart".

Inlägget fick flera rasistiska kommentarer och delades många gånger på Facebook. En av dem som delade det var Bo Dahlin (SD), ledamot i Söderhamns kommunfullmäktige.

Läs också: Inget tillstånd för att samla in pengar - SD-förslag sågades

– Jag bara tyckte att det var fel. Att de ska sjunga på arabiska, säger Bo Dahlin strax innan fullmäktiges sammanträde under måndagen.

Han menar att det blev lite fel, eftersom Expressen hade skrivit fel. Men han står ändå fast vid att det, om det hade varit sant, hade varit dåligt.

– Man ska sjunga på svenska när man är i Sverige, absolut.

Gäller det just nationalsången?

– Absolut, den ska vara på svenska, inget annat. Man får ta seden dit man kommer, säger Bo Dahlin.

Daniel Persson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Söderhamn. Han berättar att man för diskussioner om hur man som politiker ska bete sig i sociala medier. Och där gör man ingen skillnad på jobb och privat.

Läs också: "Röda Gävleborg" ett minne "blått" – länets arbetare har blivit borgerliga

– Om man tittar till partiet så har vi en kommunikationsplan och en nollvision. Det finns ingen gräns där, har du ett förtroendeuppdrag så kan du inte säga att du är privatperson. Du representerar ju ditt parti oavsett. Det är väldigt svårt att säga att man gjorde det som privatperson.

Partiet har fått många nya namn i fullmäktige den senaste tiden berättar Daniel Persson, och när en ny person kommer in ska de få information om hur man ska kommunicera. Delningen som Bo Dahlin gjorde tycker Daniel Persson inte var bra.

– Nej, det är inte lämpligt. Jag har pratat med honom om det. Jag sa att det är olämpligt och han sa själv att han hade varit snabb på att dela det, han hade kanske inte reflekterat över det.

Mer läsning

Annons