Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edvin "Sarek" och Isa blir film

/
  • Det var Isa som fick hemlängtan och ville flytta hem, numera är det Edvin som trivs bäst i Ljusne. Nu blir paret film.
  • Här, i Rapadalen kommer de att bu under inspelningen av

Nu blir Edvin "Sarek" Nilsson och hans hustru Isa film.
I dag flyger de till Sarek och inspelningarna kan börja.
– Det blir nog sista gången jag besöker vildmarken, säger naturfotografen och författaren Edvin Nilsson.

Annons

När vi träffade Edvin Nilsson förra året skulle han fylla 85 år och tog emot oss hemma i lägenheten i Ljusne.

Väggarna var klädda med bilder från Sareks vildmark som han fotat själv. Det är också därifrån han har fått sitt smeknamn. Tre böcker om Sarek har han skrivit och gjort 13 naturfilmer tillsammans med Isa.

Nu är det hans tur att bli film. Och Isas.

Det är hon som ringer och berättar att de flyger till Sarek för att börja inspelningen av filmen som går under temat "Sarek i mitt hjärta".

– Förra måndagen var filmteamet här och då gjorde vi upp planer för hur filmningen ska gå till. Vi har till exempel fått tillstånd att landa med helikopter i Sarek. För det krävdes både länsstyrelsens och samebyarnas tillstånd, säger Isa.

När landshövdingen fick klart för sig vad det handlade om svarade han bara "den filmen vill jag se" och på den vägen är det.

Bakom idén står produktionsbolaget Dellarte.tv som gör filmen tillsammans med SVT. Producent är Dag Johnzon.

– Det är tänkt att filmen ska bli en timme lång, men när Dag var här trodde han att den kunde bli längre, säger Isa.

Tanken är att filmen inte ska bli någon vanlig dokumentär om parets liv. Dag Johnzon som är journalist i grunden kommer att spela sig själv i rollen som journalisten som upptäcker Sareks skönhet och rovmark. Det gör han med hjälp av Edvin och Isa.

– Det här är spännande för oss båda. Men jag är mest glad för Edvins skull som får återvända till Sarek ännu en gång. Det har ju varit hans liv. I 20 år jobbade han som parkvakt och senare blev han chef för naturvårdspatrullerna. Han har dessutom deltagit i all forskning som har gjorts i trakterna.

Förra gången vi träffades hade Edvin svårt att gå efter en längre tids sjukdom. Nu tränar han varje dag och är betydligt piggare. Så en femdagars vistelse i vildmarken ska inte bli några problem för honom.

– Nej du, hör vi honom skrocka i bakgrunden.

Det finns ännu inget datum när filmen kommer att sändas i SVT. Men makarna Nilsson är resklara.

Mer läsning

Annons