Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare mjölk i glesbygd

Arla lovade att det inte skulle bli några prisändringar efter uppköpet av Milko. Men nu ska mjölkjätten börja ta betalt för att köra ut varorna till butiker. Merkostnaden kan läggas på dig som konsument.

Annons

I november 2011 genomfördes fusionen av mejeriföreningarna Milko och Arla.

Inför sammanslagningen lovade Arla att det inte skulle bli några prisändringar.

Men nu meddelar Arla att de från och med 1 maj inför samma leverans- och betalningsmodell i Milkos gamla upptagningsområde som redan finns i övriga Sverige.

Det innebär att Arla börjar ta betalt för små direktleveranser av varor. Förändringen drabbar främst små handlare i glesbygd.

– Den som beställer små mängder varor och vill ha dessa utkörda med Arlas egna transportbilar får betala en leveransavgift. Men det finns flera möjligheter att undvika leveransavgiften, exempelvis att få leveransen via en grossist, säger Claes Henriksson, Arlas presschef i Sverige.

Om en enskild handlare även i fortsättningen vill ha leveranser direkt från Arla kan denne bli tvungen att betala upp till 250 kronor mer per leverans.

Den kostnaden kan i slutändan läggas på slutkunden och resultera i ett högre mjölkpris i butik.

Det kan innebära priset på en liter mjölk höjs från 10 kronor till 14,50 för att inte gå back ekonomiskt, enligt Sveriges Radio.

– Arla sätter inte priset i butik, det är det handeln själv som gör., säger Claes Henriksson.

Mer läsning

Annons