Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dumt låsa sig till Ipads"

/
  • Linus E Ohlson (M) var glad ändå trots att hans motion bara fick stöd av sex ledamöter, däribland Roland Laurin (SPI).

Från och med höstterminen 2012 får politikerna i kommunstyrelsen i Söderhamn sina handlingar digitalt, och man valde att köpa in Ipads.

Korkat att låsa sig till Ipads, tycker Linus E Ohlson (M).

Annons

Hur långt det papperslösa samhället ska gå är det ingen som kan säga i dagsläget.

Men innan man förser alla politiker med läsplattor vill Linus E Ohlson att kommunen tillsätter en parlamentarisk grupp som ska testa minst tre olika lösningar. Frågan är vilken typ av surfplatta man ska välja, eller om det skulle vara bättre med en dator.

– Jag tycker det är dumt att man redan har låst sig fast vid Ipads, när det finns billigare och säkrare alternativ, säger Linus E Ohlson.

Han tror inte att Ipads är säkra nog för handlingar med hög sekretess och nämner som exempel personärenden som hanteras inom socialnämnden och omvårdnadsnämnden.

– Det hade varit bättre om kommunen hade utrett frågan först och sedan gjort en upphandling i stället för att bara köpa Ipads, säger han.

Kommunen står fast vid att man inte längre tillhandahåller datorer åt politiker, och den som vill använda sin Ipad att skriva på får själv köpa sig ett tangentbord som kopplast till surfplattan.

Ingen gick upp i talarstolen för att debattera med Linus E Ohlson om detta, och när det var dags att fatta beslut krävde han votering och fick då stöd från fem ledamöter från Sverigedemokraterna och SPI. De övriga 41 tyckte att den nuvarande ordningen var okej.

Mer läsning

Annons