Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmar och inspiration på Östra berget

/
  • Klara Hammarström går vidare till finalen i årets talangtävling. Jamina Jansson och Andreas Engwall gratulerar.
  • Efter att i många år ha jobbat i bakgrunden har vinsten i True Talent gett Dimitri Keiski möjlighet att kliva fram och göra det han vill.
  • Det var inte Sean Banantjockt med besökare på Berget i går men de dryga 500 som var där trivdes.

Trivselkvällarna är mer än sol, allsång och mys. De gör också Östra berget till en plats för drömmar. Unga talanger tar chansen att jaga framgång och artister som nått dit bjuder ibland på sig själva.

Annons

Högt uppe på Berget råder strax före klockan 19 ett lugn. På scenen väntar instrument på sina rutinerade musiker. Låtordningen spikas två minuter innan husbandet drar i gång. Här är alla proffs. I logen bakom scenen väntar några mer nervösa talanger.

Andreas Engwall vankar av och an, upp och ner för den höga trätrappan. Han kommer från Vallvik men bor sedan några år i Stockholm där han precis tagit examen från låtskrivarutbildningen på Kulturama.

Andreas ska tävla med sin egenkomponerade låt Crawling in your skin. Talangtävlingen under Sommartrivsel är hans första. Men förmodligen inte den sista. Han satsar på att jobba professionellt inom musiken.

– I sommar ska jag jobba på pubar. Sedan ska jag uppträda tio månader på hotell i Europa. Det kommer bli jättebra träning. I'm chasin' the dream, säger Andreas Engwall.

Kvällens huvudartist Dimitri Keiski har kommit lite längre på vägen. Förra året vann han True Talent och han har nyligen fått spela in en egen skiva. Hans råd till talangerna är att köra på.

– Det gäller att våga satsa på sin dröm och inte ge upp. Så länge du jagar din dröm så lever du i den, säger Dimitri Keiski och tar sig själv som exempel.

Efter att ha gett järnet och under åren spelat i flera band och körat bakom andra artister har han nu fått chansen att göra det han vill, spela det han vill och göra det under sitt eget namn.

– Det är fantastiskt att få spela på sådana här ställen. Det är så kul att spela med ett husband. När vi gick genom låtarna på eftermiddagen kändes det som vi spelat ihop länge.

Han berättar hur han drömt om livet som artist sedan han som liten hängde runt dansbanorna i Finland. Till skillnad från dansbandskvällarna i Sverige så uppträdde rockartister i pauserna och att se sina förebilder inspirerade Dimitri Keiski.

Som för att sprida sitt budskap vidare öppnar han med Journeys 80-talshit Don't stop believin'. Efteråt uppmanade han alla att inte sluta jaga sin dröm.

– Till sist blir den sann.

Det möttes av en spontan applåd från publiken. Bland dem fanns kvällens vinnare i talangtävlingen, Klara Hammarström, 12 år. Hon berättar att hon fick tummen upp från Dimitri Keiski vid insjungningen och att det är kul att gå vidare till finalen. Men det är inte säkert att Klaras högsta dröm är att bli sångartist. Hon har vunnit SM i hästhoppning och om hon skulle välja vilken dröm hon ska jaga ligger det närmast att bli en ny Malin Baryard.

– Jag satsar på hästhoppningen. Sången får bli i andra hand, säger Klara Hammarström.

Nästa torsdag är det dags för årets sista Sommartrivsel på Östra berget. Då avgörs även talangtävlingen. Vinnaren tar hem en påse pengar och ett steg närmare framgång.

Mer läsning

Annons