Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det kan bli lite hets på stegen"

/

Göran Härdin är väl bekant med myror, vägglöss, råttor och möss. På somrarna är det mesta getingar som han sprejar bort, i sitt jobb som skadedjurstekniker.

Annons

Han klär sig i en stor blå jacka och sätter en skyddsmask för ansiktet. Fäller upp huvan, tar på sig ett par grönblå gummihandskar och skakar flaskan med getingsprej. I dag är Göran Härdin ute på en av Anticimex många getingrundor och första stoppet är Stugsunds skola. 90 procent av jobben under somrarna handlar om getingar. Det brukar bli 200-300 i veckan. Vägglöss är numera ett ständigt problem och har ökat enormt under de senaste åren, berättar Göran Härdin.

– Det beror ofta på utlandsresor och att de följer med hem, men det kan också vara att man handlar möbler och lite annat på loppis eller secondhand.

Tidigare hann ett fall av vägglöss alltid åtgärdas innan nästa började. Nu har Anticimex alltid ett under behandling och cirka tio fall pågår i Hälsingland just nu. Lössen är svåra att bli av med och det räcker nästan aldrig med en sanering, oftast krävs tre-fyra.

– Det är beklagligt för kunderna, många känner att de skulle vara lite lortaktiga eller så. Speciellt den äldre generationen, säger Göran.

Mer läsning

Annons