Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det enda jag vill bli är sjöman"

/
  • Ett liv på havet - det är drömmen för söderhamnarna Alexander Lindholm och William Lingvall.
  • William och Alexander från Söderhamn drog till Härnösand för att gå sjöfartslinjen.

De flyttade från Söderhamn för att börja plugga sig mot drömmen, att vara på havet.

De två killarna Alexander Lindholm och William Lingvall bor i dag i Härnösand och går på sjöfartslinjen. Där kan drömmen om att bli sjöman gå i uppfyllelse.

Annons

De två Söderhamnskillarna valde bort de typiska gymnasieprogrammen och sökte till sjöfartslinjen i Härnösand.

- Det verkade roligt och egentligen fanns det ingenting annat som lockade mer, säger Alexander.

De fick reda på att linjen fanns av deras studievägledare och bestämde sig för att söka. Men vardagen ändras inte bara på ett sätt när man byter stad. Nu bor de två timmar bort från sina familjer och ansvar är en del av vardagen.

- Det är skönt på ett sätt att ha flyttat hemifrån. Men det är fortfarande skönt att åka hem under helgerna, säger både Alexander och William.

På sjöfartslinjen får man bland annat lära sig att bli lättmatros och vaktgående maskinpersonal. Och självklart läser eleverna även grundämnen som svenska, engelska och matematik.

- Jag är inte jättenöjd över hur vi läser grundämnena. Det känns som att det är för lite tid till sånt viktigt, säger Alexander.

Men båda killarna är överens om att det bästa med att gå sjöfartslinjen är allt det praktiska.

- Det är inte så mycket plugg, vi jobbar mer praktiskt. Det är roligt att lära sig på det sättet när man får vara med och se, säger William.

Sjöfartslinjen är ett yrkesförberedande program. Men vill man vara säker på att man får jobb inom ämnet är det bäst att studera vidare på högskola efter gymnasietiden.

- Det kan vara riktigt svårt att få jobb direkt efter gymnasiet. Det anställs väldigt mycket filipiner, men det är bara för att de är så billiga. Har du gått på en högskola och fått utbildning ökar chanserna att få ett arbete rejält, säger William.

Att studera vidare är något båda killarna tänker göra.

- Ja, jag vill jobba med det här i framtiden, säger William.

- Det enda jag vill bli är sjöman, säger Alexander.

Under första året på sjöfartslinjen får man lära sig säkerhetstänk, skeppsteknik och andra grundkurser för att få arbeta på båtar. Andra året är mer spännande. Då ska eleverna ut på båtar i Europa för att göra sin praktik.

- I 65 dagar har vi praktik. Då är vi utplacerade på olika båtar runt om i Europa, vi får alltså inte bestämma själv vart vi ska vara, säger William.

De som bestämmer var eleverna ska vara är SUI, Sjöfartens Utbildningsinstitut.

- Det kommer verkligen bli spännande, säger William.

Redan under första året har de fått bekanta sig med en båt, Topaz som är deras skolfartyg. Från Topaz drivs det mycket utbildning.

- Det är faktiskt bättre än vad jag trodde att det skulle vara här, säger William.

När Alexander och William gått klart gymnasiet har de siktet inställt på vattnet, för arbeta på det är deras högsta dröm.

Mer läsning

Annons