Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill stärka tjejers självkänsla: "Vi måste börja prata om vad vi blir utsatta för"

/
  • Elin Hedlund och Emma Jonsson är dem som tillsammans arrangerat evenemanget. De vill att tjejer inte ska behöva känna sig rädda för att gå ut själva i mörkret.
  • Amanda Frykman, Cornelia Broman och Vanessa Lorca från Defend yourself UF hade självförsvarskurs med eleverna.
  • Linnéa Larsson och Stina Burman känner sig båda rädda de gånger de går ute själva. Att få lära sig självförsvar tyckte de var det bästa på dagens event.

Bita, stampa med stilettklacken eller knäa honom i skrevet. På evenemanget Tillsammans gör vi skillnad, fick skolelever lära sig hur man försvarar sig själv som ensam tjej och hur man ska tänka kring sexuella övergrepp och trakasserier.

Annons

Med orden "Jag är rädd", öppnade Emma Jonsson fredagens evenemang. Salen var fylld med åttonde- och niondeklassare från Söderhamns kommun som var ditbjudna för en dag menad att stärka de unga tjejernas självkänsla, och för att uppmana dem att våga säga ifrån och prata mer öppet om sexuella övergrepp och trakasserier.

Läs mer: "Tjejer ska inte behöva känna sig rädda när de går ut på stan"

– Många tjejer vågar inte berätta att de är rädda, ens till varandra. Det är ett stort problem. När vi pratar öppet om sexuella övergrepp och trakasserier här, så uppmanar det dem till prata om det även utanför den här lokalen. Det här är ett levande arbete som ska föra diskussionen vidare, säger Emma Jonsson.

Det är hon tillsammans med Elin Hedlund som håller evenemanget på CFL, i Söderhamn, genom deras UF-företag Girlpower UF.

– Det har varit en riktigt bra och lärande dag. Jag har tagit in mycket. Det händer varje dag att jag är rädd när jag går i mörkret själv, säger Linnéa Larsson, som går i niondeklass på Norrtullsskolan.

Läs även: Flickor från Hudiksvallstrakten offer i stort övergreppsmål - kontaktades via nätet

"Hur många härinne har varit rädda när ni gått ute själva?", frågade Cornelia Broman från UF-företaget Defend yourself UF.

Och nästan alla i salen höjde sina händer.

Defend yourself UF höll en självförsvarskurs, där de bland annat lärde ut hur man försvarar sig själv fysiskt genom enklare övningar.

Under lördagen kommer evenemanget hålls igen, men denna gång är det öppet för alla att komma.

– Det kommer att vara lite mer inriktat till vuxna i morgon men ungdomar är också jättevälkomna. De vuxna måste förstå hur vi ungdomar känner i dag, säger Emma Jonsson.

Läs även: De har gett ut guidebok för de som just flyttat hemifrån

Mer läsning

Annons