Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill satsa på Leskär

/
  • Så här ser en av Leskärs möjliga vikingagravar ut – eller om det är skjutskål. Där får man inte plocka stenar, säger arkeologen Elise Hovanta,Foto: Elise Hovanta
  • Från Trollharens lilla hamn ligger Leskär 2,5 kilometer rakt ut.

Tre företagare vill göra en gemensam turistsatsning på ön Leskär, som är den sydligaste utposten i Söderhamns skärgård.

Annons

Ön är obebyggd och tillhör Kalvhararna och ligger cirka 2,5 kilometer rakt österut från Granön.

Där vill företagarna Lars-Ove Flodberg, Trollharens Fisk, Susanne Nordqvist, Trollharens Turistservice, och Hans Bohman, Turistservice i Skärgården, bygga en rejäl grillkåta med plats för 25-35 personer.

De vill även bygga en bastukåta i samma stil och ett servicehus på 30 kvadratmeter som ska innehålla toalett, förråd, elverk, personalutrymme samt plats för kläder, flytvästar och fiskeutrustning. Även detta hus ska se ut som en kåta.

För att göra anläggningen mer tillgänglig läggs ett stort trädäck mellan byggnaderna och en brygga för båtarna.

Satsningen ligger helt i linje med företagens specialiteter. Lars-Ove Flodberg tar hand om maten, Susanne Nordqvist har Granöstugan, där folk kan övernatta och Hans Bohman har båt och kan skjutsa ut folk.

– Det tar runt 15-20 minuter att ta sig ut till Leskär. Blir det många som vill ut samtidigt har Flodberg en båt också, så det finns kapacitet för företag eller andra att komma ut och grilla och ha det trevligt, säger Hans Bohman.

När bryggorna är klara kan vem som helst åka ut till ön – även om man inte hyr bastun eller grillkåtan. Det är en viktig del av projektet. Ska ankläggningen få strandskyddsdispens är ett av kraven platsen ska vara tillgänglig för allmänheten och det rörliga friluftslivet.

Kommunens natur- och fiskeutvecklare Anders Håberg har gjort en naturvårdsbedömning av ön och han har heller inget emot att ön blir ett turistmål.

Ärendet kommer till att börja med behandlas av bygg- och miljönämnden nu på tisdag, för att sedan gå vidare till länsstyrelsen.

– Bara vi får klartecken om strandskyddsdispens kommer det att gå undan. Då börjar vi bygga, säger Hans Bohman.

Mer läsning

Annons