Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vände hem för ett grönare liv

/
  • Frida Alenius och Nicklas Jonsson slår ner sina bopålar i Söderhamns jord, efter många år i Malmö.
  • I Vågbro växer sig svartkålen hög.
  • Nicklas Jonsson är född och uppvuxen i Söderhamn.
  • Frida Alenius kommer från Lycksele.    – Men jag har alltid trivts bra här, både med naturen och staden, och jag tycker mycket om Nicklas släkt och familj.

Fram till alldeles nyligen bodde Nicklas Jonsson och Frida Alenius i en lägenhet mitt i Malmö. Där var de omgivna av affärer med rikt ekologiskt och närproducerat utbud, och likasinnade människor, som liksom dem hade miljön och småskalighet i ständig åtanke. Trots detta längtade de ut från stan, och hem mot Norrland.
– Vi har alltid pratat om att vi ska ha ett litet torp, och nu är det på väg att bli verklighet, säger Nicklas Jonsson.

Annons

Nicklas Jonsson är född och uppvuxen i Söderhamn, medan Frida Alenius kommer från Lycksele. De båda träffades när de pluggade musik i Härnösand men blev ett par först några år senare när båda pluggade i Malmö, Nicklas till organist och Frida till sångpedagog.

– Vi har känt att vi inte ville rota oss för djupt i Malmö, ingen av oss var sugen på att bygga bo och kanske bilda familj så långt hemifrån, säger Frida.

– Vi ville helt enkelt leva lite enklare. Vi var lite trötta på hetsen och tempot i storstan, säger Nicklas.

Nicklas fick idén att praktisera hos sin morbror, småbrukaren Anders Persson i Vågbro, som odlar grönsaker och jobbar med omställningsarbete.

Med det i bakhuvudet, men utan någon särskilt konkret plan i övrigt, började de avveckla sina liv i Malmö. Nicklas sa upp sig från sin tjänst som kyrkomusiker, medan Frida sökte och fick tjänstledigt för att kunna vidareutbilda sig till kantor på en skola i Mellansel.

– Vi ville gärna bo nära familjen och Söderhamn kändes bra, berättar Nicklas.

Frida har hunnit börja på skolan i Mellansel i Ångermanland dit hon veckopendlar medan Nicklas bor hos sina föräldrar och praktiserar hos Anders.

Efter några år borta från hemorten ser Nicklas på Söderhamn med andra ögon.

– När jag var yngre kändes det mest tråkigt här men nu ser jag det på ett annat sätt. Alla möjligheter som finns här, närheten till naturen... Folk har ett okonstlat sätt och det finns mycket kul och inspirerande som händer här. Och jag har flera gamla kompisar som också har flyttat hem, så vi har redan våra sammanhang. Och i Söderhamn finns det ett bra kulturliv, med både konst och musik.

Båda drömmer alltså om att "leva mindre". Jobba mindre, även om de initialt kommer att söka "vanliga heltidsjobb", och röra sig mot självhushållning.

– Det finns en hel del här i Hälsingland som håller på med omställningsarbete, och det blir man glad av. Det är viktigt att känna att man är en del av en rörelse, säger Frida.

Konsumtionsmönstret vi har är ett sätt att döva något, tycker båda. Att man på något sätt vill kompensera det faktum att man halvt jobbar ihjäl sig.

– Vi slösar med de resurser vi har, och vi i västvärlden har mer än vi borde ha. Vår rikedom är på bekostnad av andra. Vi har velat kliva av det. Ta aktiva val och leva ett enklare liv, säger Frida.

Varken Frida eller Nicklas har hållit på med odling och självhushållning tidigare, och planen först var att kanske skaffa en lägenhet. Men så dök drömtorpet upp, och häromdagen skrev de kontrakt. Det är här de vill förverkliga sin dröm om ett liv med odlingar och djur.

– Om man är öppen med det man vill, och pratar om det, finns det en kraft i det. Vi har velat det här så länge, och då kommer också möjligheterna till en på ett annat sätt, säger Frida.

Det människor runtomkring mest har reagerat på, när Nicklas och Frida bestämde sig för att bryta upp från tryggheten i Malmö, är just att de har sagt upp sig utan nya jobb på gång.

– Det är som att folk tycker att det är som ett stort svart hål att säga upp sig. Vad väntar då, liksom? Men vi vill ha inte ha jobbet som utgångspunkt. Vi kan jobba med i princip vad som helst, bara man känner sig hemma där man är, säger Nicklas.

En omställning blev det att flytta hem – i Söderhamn finns förvisso en omställningsrörelse, men inte lika stor som i en stad som Malmö.

– När man befinner sig i de sammanhangen, och omställningsrörelsen som är enormt stark i teorin men ännu inte praktiskt, är det lätt att tro att alla tänker så, men det är det ju inte, säger paret.

Båda är ödmjuka inför vad ett enklare liv kan innebära.

– Vi tänker på uttrycket Know why. Vi får börja där, och sedan omvandla det till Know how. Vi vet vad vi vill, men vi får se hur vi når dit, säger Nicklas.

Att skapa ett självhushåll och vara medveten om sina val, är inte bara en fluga, menar paret.

– Rent krasst håller det ju på att gå åt helvete. Jag känner en skuld och vill försöka få till en förbättring, säger Nicklas.

– Det jag gör, det min kropp gör, det blir mitt liv. Jag vill trivas och jag vill kunna motivera mina val. Det är därför jag lever som jag gör, säger Frida.

Mer läsning

Annons