Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vågar bryta trenden

/
  • Grunden är snart färdig. Om två år räknar Sofia Olsson och Johan Södergren att kunna flytta in i sitt nybyggda hus.

Trots branschens dystra siffror finns det de som vågar gå mot strömmen.
Sofia Olsson och Johan Södergren bygger hus tillsammans i Varberg.
- Det här är vad vi drömt om, säger Sofia, 24, och Johan, 29, samstämt.

Annons

Det byggs allt färre nya småhus, enligt branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF. Även Statistiska centralbyråns statistik visar att antalet påbörjade småhusbyggen sjönk med 53 procent under första halvåret 2012 jämfört med samma period förra året.

Men det finns par som vågar följa sin dröm och satsa på nybyggt. Sofia Olsson och Johan Södergren i Varberg utanför Söderhamn, håller just nu på att färdigställa sitt drömhus.

Ingen av dem har trivts särskilt bra i lägenhet och för fyra år sedan började husletandet. Trots många objekt fann de inget som passade – antingen var läget fel eller så stämde inte planlösningen.

– Att lägga pengar på något man ändå inte skulle vara nöjd med kändes inte som något alternativ, resonerar Sofia Olsson.

I stället fick de tag på en tomt i närheten av Johans föräldrahem och började designa sitt eget hus, en 1-plansvilla som Sofia beskriver som "modern lantlig stil".

Budgeten ligger på 1,8 miljoner och för att hålla kostnaden nere gör de så mycket de kan själva.

– Vi får otroligt mycket hjälp av familj och vänner, vilket vi är väldigt tacksamma över, säger Sofia Olsson, som veckopendlar till högskolan i Falun.

På Sofia och Johans tomt fortsätter byggnationerna för fullt. I dag är grunden så gott som färdig och planen är att huset ska vara inflyttningsklart om två år. I väntan på det bor de kvar på Johan Södergrens föräldrars gård, några stenkast från deras blivande hus.

Men de är nöjda. Trots att ett nybygge är en stor affär och att det är osäkert att det slutar med ekonomisk vinst har de valt att följa sina hjärtan.

– Man måste våga, för att få som man vill ha det. Och vi bygger inte för att flytta.

Mer läsning

Annons