Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rasar över indragna busskort

/

Två år sedan började Migrationsverket flytta asylsökande från Söderhamn till Ljusne. Nu plockar de bort deras månadskort på X-trafik.

Annons

Många av de asylsökande på Bruksgatan har bara 1400 kronor att leva på i månaden. Tidigare har de fått ett gratis månadskort för att kunna resa fram och tillbaka till Söderhamn. Men delar migrationsverket ut ett kort som bara ger tio enkelresor i månaden.

– De kan inte bara isolera oss på det här sättet, säger Karim Taghana.

För många betyder det att de får släppa taget om sina tidigare liv. På biblioteket lånar de böcker för att förbättra svenskan och på moskén eller kyrkan utöver de sin religion.

– Tyvärr blir sådana här saker lidande. Busskorten ska inte vara till några nöjestripper utan till de besöken hos migrationsverket, säger Pär Carlsson.

Varje fredag har många muslimer besökt moskén i Söderhamn. Nu måste de i stället spara bussresorna till de gånger de behöver köpa mat. Även om det finns en matbutik i Ljusne, har de flesta inte råd att handla där.

Men brist på pengar är också anledningen bakom att Migrationsverket bestämde sig för busskortsbytet. Och Pär Carlsson berättar att Migrationsverket i Söderhamn tidigare har varit för generösa mot de asylsökande.

– De flesta kommuner ger inte ens ut busskort, det är vi som har varit givmilda. Och nu får vi ta stryk bara för att vi har varit för snälla tidigare, säger han.

Mer läsning

Annons