Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De köpte Rustkammaren

/

För ett år sedan sipprade vattnet in och skadade det 300 år gamla huset Rustkammaren. Den tidigare ägaren hade inte råd att rädda stadens kanske äldsta hus. Men de nya ägarna ska göra allt de kan för att återställa huset till sin forna glans och satsar nu flera miljoner.

– Det här gör oss så lyckliga, säger Eva Lentelius.

Annons

Eva Lentelius är uppvuxen i Ljusne men flyttade till Stockholm för att arbeta. Där hittade hon ett yrke och sitt livs kärlek - Leif. Hon stannade kvar under alla år i Stockholm. Men relationen till Söderhamn har hon alltid upprätthållit. Varje vecka har hon hälsat på sin mamma, som nyligen gick bort.

Nu har paret köpt anrika Rustkammaren.

– Rustkammaren har väl alltid funnits i mitt medvetande. Att den blev till salu just nu passade oss väldigt bra. Det är precis vad vi vill satsa på nu, säger hon.

Just nu bor paret i en stor villa mitt i Sollentuna, utanför Stockholm. Leif som säljer inventarier till sjukhus och andra företag, har firman i samma hus som sin bostad. Ju närmare de kommer pensionsåldern, desto mer påtaglig har drömmen om något annat blivit. Dessutom har trafikköerna och stressen i Stockholm tagit ut sin rätt.

När de köpte Rustkammaren gjorde de också ett val: att flytta hit från Stockholm. Men först följer ett par års renovering.

– Vi kommer hyra in lokala hantverkare och återställa huset så mycket vi kan. Det ska sättas in en vedeldad spis i köket och de igentäppta kaminerna ska öppnas igen. Vi har redan beställt en ny dörr i massiv ek, som ska se exakt likadan ut som originalet, förklarar Leif.

Restaureringen kommer ta flera år, men det är också en del av tjusningen, tycker paret.

Annons