Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har sålt och köpt droger i Söderhamn

/
  • Många har sett droger byta ägare öppet i centrala Söderhamn, men det är bara toppen av ett isberg. Den största delen av droghandeln sker i lägenheter i stan, enligt Tim. Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
  • Anton och Tim heter egentligen någonting annat.

Enligt bland andra narkotikapolisen så kan man se Söderhamn som drogporten till Norrland. Vi har träffat Tim och Anton som sålt och köpt knark i Söderhamn under några år. Det är ingen myt att stora mängder droger byter ägare här, enligt deras uppfattning.

Annons

Många har alla hört det – i Söderhamn är det lätt att få tag på droger. Hit kommer ungdomar från andra städer för att köpa knark. Narkotikapolischefen Andreas Hansemon tror att det beror på närheten till Stockholm, E4, tågsträckan och hamnen och på att det finns en historia av att vara en drogstad. Att den narkotikarelaterade dödligheten ökade med 75 procent i länet 2014 är fakta, liksom att man för ett par år sedan förlorade åtta ungdomar inom loppet av ett år i Söderhamn.

Läs mer: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

Vi har pratat med två unga män som har sålt och köpt knark, för att ta del av deras erfarenheter av Söderhamn. Hur går det till? Hur enkelt är det och hur mycket droger finns det egentligen här?

I centrum rör sig inte många människor på förmiddagen, några rusar till och från sina jobb, gör ärenden, och några håller till kring Systembolaget. I Strykjärnsparken sitter några medelålders personer, till synes påverkade. Ordväxlingar bryter ut vid ån, där en annan grupp står och pratar. Härom dagen gav en man en yngre tjej något i handen i utbyte mot pengar på den här platsen, en annan dag sker en knarkaffär öppet på Kungsgatan enligt ögonvittnen vi pratat med. Inne på bibliotekets toaletter ligger ibland tomma tablettkartor, berättar en man som dagligen besöker tidningsavdelningen. Enligt hans bild är det unga pojkar som säljer mest i centrum.

Söderhamnaren Tim är i 20-årsåldern och han har sålt en hel del cannabis i stan. Dock aldrig öppet på gatan. Affärerna sker alltid hemma i köparnas bostäder. Tims uppfattning är att det framför allt är de mer erfarna missbrukarna som står för gatulagningen.

– Vissa av dem som knarkat länge dealar öppet. De säljer mediciner till ungdomar som går fram och frågar. De bryr sig inte så mycket om konsekvenserna, säger han.

När Tim var 18 år erbjöds han för första gången att sälja cannabis åt en vän i Stockholm. Kontakten fick han via en kompis i Söderhamn som visste att han behövde pengar.

– Jag ville egentligen inte göra det, men hade inte lyckats få något sommarjobb så jag testade.

Tim sålde några påsar grön marijuana direkt men tänkte att det var en engångsföreteelse. Dock blev han i behov av pengar snart igen och ringde sin kontakt i Stockholm.

– Två timmar senare var han här med mer. Folk började ringa och ville köpa. Har du mer, hämta mer, hörde jag hela tiden. Att det kommer unga från Bollnäs och Hudik för att handla i Söderhamn, det stämmer, säger han.

Efterfrågan var stor men Tim sa nej till många. Han knöt upp några få säkra kunder som var över 40 år, hade jobb och rökte regelbundet.

– Jag säljer inte till tonåringar, bara till vuxna. Jag har kunder som är tjänstemän som man aldrig skulle kunna tro röker. Jag blev chockad över vilka som ville köpa av mig. Jag har frågat varför, jag är nyfiken du vet. De säger att det är stressigt på jobbet och att de behöver röka för att slappna av.

Själv röker Tim bara ibland. Han vill hitta ett annat riktigt jobb och sluta säja cannabis. Han är själv övertygad om att han kommer välja den ljusa vägen i livet. Bara möjligheterna kommer.

– Det här är ingen framtid, det här gör man för att man är desperat. Det känns fel att sälja men jag vet samtidigt att det inte är på grund av mig som unga väljer att ge upp i Söderhamn. Många har frågat om jag säljer tabletter, men det skulle jag aldrig göra. Det är sådant ungdomarna dör av.

Läs mer: Unga blandar tunga och okända mediciner, enligt forskare.

Tim tror att det finns tre olika grupper som tar droger i Söderhamn.

– Min kundkrets som enbart röker cannabis är den stora gruppen. Den andra är ungdomar som skiter i livet, de har ingen gräns. De blandar allt, benso, Subutex, Tramadol och sånt. De äldre som sitter i parken är den tredje gruppen. Det oftast från dem som det kommer mediciner direkt från apoteket, säger Tim.

Anton har vuxit upp i Söderhamn och började ta droger i övre tonåren. Han bekräftar att de tunga medicinerna som kommer ut säljs vidare via personer som fått dem på recept. I hans vänkrets är inte internetdroger så vanliga, själv har han bara provat Spice en gång för flera år sedan.

– Vissa yngre röker det, men det är inget jag brukar se särskilt ofta.

I en av de mindre orterna utanför Söderhamn, i ett av kommunens mer slitna bostadsområden, bor en av hans kontakter.

– Här brukar jag köpa smärtstillande, säger han.

I lägenheten bor en familj där en av föräldrarna är kroniskt sjuk. När föräldern får sina mediciner delar de upp dem hemma så att yngste sonen kan sälja ungefär hälften. De kan kosta allt från tio kronor styck upp emot några hundra beroende på vad det är för tabletter.

– Det är enkelt här, droger finns på fester och på krogen. Vill man ha så får man tag på snabbt.

Ibland kommer stora partier med tabletter från andra länder till Söderhamn.

– Nyligen har jag hört att det finns tabletter från Danmark, Holland och Frankrike här, säger Tim.

De känner också till att en stor mängd medicin från Mellaneuropa kom i somras, tabletter som ingen verkar veta vad de är. De spreds snabbt och tog slut inom loppet av ett par veckor.

– Vissa provar trots att de inte vet vad som kommer hända i kroppen, säger Anton, som själv fick några av de här tabletterna av en vän.

Subutex har han köpt i tredje led. Han förklarar att det gick till så att en person fick fler Subutex utskrivet än vad han behövde och sålde några vidare till en annan som i sin tur delade upp dem i bitar och sålde. Ibland till ungdomar som aldrig har testat opiater tidigare. Så var fallet för Anton första gången. Varken Anton eller Tim är säkra på vad Subutex egentligen innehåller, men vet att vissa blir fast på dem. Anton har blandat Subutex med andra mediciner och alkohol och varit nära att sluta andas.

– Nu vet jag hur de funkar, men jag vill inte ta dem mer. Jag ska fortsätta leva, inte bli en av de unga som dör i den här staden.

Både Anton och Tim har vänner som gått bort i överdoser de senaste åren.

– Man kan inte växla från ett till fem direkt. Jag vet unga tjejer och killar som inte förstått det och blivit beroende. När jag ser det hända tänker jag att jag vill mer med livet än så här, säger Tim.

Ingen av dem har någonsin blivit tagna av polisen eller varit i kontakt med socialtjänsten eller beroendevården. De tycker det är konstigt att polisen inte gör mer, men förstår samtidigt att det måste vara svårt att bevisa att knark säljs.

Läs mer: Så jobbar polisen i Hälsingland mot drogerna

– Det är egentligen inte straff ungdomarna som är fast i det här behöver. De behöver hjälp. Om samhället var snällare mot ungdomarna, lyssnade och förstod vilka orättvisor som ligger bakom situationen i Söderhamn så skulle mycket kunna förändras. Alla har inte föräldrar som bryr sig om dem och kan dra gränser. Den viktigaste frågan är inte varifrån knarket kommer eller hur stor tillgången är här, utan varför vissa unga i Söderhamn väljer att knarka, säger Tim.

Anton och Tim heter egentligen någonting annat.

Mer läsning

Annons