Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är årets kulturstipendiater

/

Det var två överraskade söderhamnare som på tisdagen fick veta att de är Sparbanksstiftelsens kulturstipendiater 2011. Lennart Andersson och Annelie Östberg sken som solen när de tog emot de stora checkarna på 10 000 kronor.

Annons

Kulturstipendiet är ett av de fyra som Sparbanksstiftelsen och Swedbank delar ut varje år. Som brukligt får mottagarna inget veta när de kallas till Swedbanks kontor i Söderhamn. De ombeds att sitta ner och när Sparbanksstiftelsens Lars Olsson förklarar varför och ger dem varsin jättecheck på 10 000 kronor blir de riktigt paffa.

– Neej, men... Vilken överraskning. Jag trodde jag skulle redovisa Swedbankpengar för min teatergrupp men så får jag pengar istället, utbrister Annelie Östberg.

Hon befinner sig just nu mitt i arbetet med en rockshow med svenska och invandrarungdomar. Mest känd har hon har blivit för sitt engagemang i Söderhamnsrevyn. En ny upplaga sätts upp till trettondagshelgen i Föreningarnas hus i Marma.

– Annelie har varit engagerad i revysammanhang i många år. Vi har sett att det är en nysatsning i Marma och jag tror det här ska ge dig en fortsatt uppmuntran till att fortsätta, säger Lars Olsson.

Lennart Andersson får stipendiet i egenskap av ordförande i Kust- och skärgårdsföreningen som driver Fiskaremuseet på Öster i Söderahmn.

– Det här är ju en uppskattning för mig men det finns ju fler i styrelsen som jobbar så jag känner att jag måste bjuda ut dom…

Valet av stipendiater gjorde man för att uppmärksamma att kultur är mer än det som ibland kallas "finkultur".

– Vi tycker det är viktigt att man står för bredden så den kommer ut till många, säger Malin Åhman, ordförande i Sparbanksstiftelsen.

Mer läsning

Annons