Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danska elever praktiserar i Söderhamn

/
  • Emelie Sundkvist, Nook Prueksachangrit, Rebecka Swadi Johansson, Sara Lindström, Signe Nilsson från omvårdnadsprogrammet på cfl, tillsammans med Kathrine Höj och Robert Carlsen från Danmark.

Två danska studenter är på besök i kommunen för att lära sig hur den svenska barnomsorgen fungerar. Det är möjligt genom utbytesprojektet Nordplus junior.

Annons

- Det är en jättebra möjlighet att få resa och jag hoppas att fler tar den här chansen, säger Sara Lindström som går andra året på omvårdnadsprogrammet och under året besökte Vasa i Finland i två veckor för att praktisera på ett äldreboende.

Nordplus junior är ett utbytesprojekt för studerande ungdomar mellan de nordiska länderna. I lördags anlände Kathrine Höj och Robert Carlsen från Herning på Jylland, Danmark. De läser till pedagogassistenter på en yrkesutbildning likvärdig med gymnasium.

Under vistelsen i Söderhamn praktiserar Kathrine på Mårdens förskola och Robert på Bustrollets förskola.

Ländernas barnomsorger är ganska lika, men språket ställer till problem.

- Ett barn trodde jag pratade rumänska. Man får använda kroppsspråk, säger Kathrine.

På fritiden träffar de svenska elever och får se lite av Söderhamn, de ska bland annat gå upp till Oscarsborg och kanske blir det en bandymatch. På söndag följer de med omvårdnadsprogrammets treor till Järvzoo.

- Ett mål med projektet är att ungdomarna ska få utbyta tankar och åsikter, säger vårdläraren Birgitta Sarstedt-Jonsson.

Mer läsning

Annons