Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då tas beslut om bandyhall

/

Den 29 november ska kommunstyrelsen fatta ett inriktningsbeslut om kommunen ska satsa miljoner i en bandyhall eller inte. Blir det ett ja måste kommunen gå vidare till EU-kommissionen med frågan om man får använda skattepengar till en bandyhall.

Annons

I torsdags besökte Arenabolaget kommunstyrelsens strategimöte för att presentera sina planer kring arenabygget. Den stora frågan är finansieringen.

Totalkostnaden för hallen ska enligt Arenabolaget ligga på 55 miljoner kronor. Det man vill ha av kommunen är ett investeringsbidrag som på 18 miljoner kronor samt ett driftsbidrag på sammanlagt 40 miljoner kronor under en 20-årsperiod.

I dagsläget kostar driften av bandyanläggningen på Hällåsen tre miljoner kronor per år. När anläggningen är omgjord till hall blir kostnaden fem miljoner per år.

Om det enbart hade rört sig om en förening med ideell verksamhet kan kommunen gå in med pengarna utan att bryta mot reglerna för statsstöd.

Men Arenabolaget är ett aktiebolag som även har kommersiella planer för bandyhallen, och då blir läget mer komplicerat. Det är osäkert om kommunen kan gå in pengar.

Alla offentliga medel som används för att stötta olika projekt måste följa reglerna för statsstöd.

Även om det inte rör sig om några stora kommersiella satsningar vill kommunen vara på den säkra sidan och följa regelverket och få saken prövad av EU-kommissionen.

– En liten kommun kan inte fråga direkt, så vi måste vända oss till regeringen som får föra frågan vidare till EU, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Men innan dess måste kommunstyrelsen ta ställning för eller emot en bandyhall på Hällåsen, och det beslutet ska tas den 29 november.

Mer läsning

Annons