Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelväg kan få belysning

/
  • Cykelbanan längs väg 50 mellan Söderala och Söderhamn har ingen belysning. Kommunen ska nu utreda om det finns pengar till att sätta upp gatlyktor.

Gunnel Englund cyklar mellan Söderala och Söderhamn. Hon känner sig otrygg eftersom belysning saknas längs cykelbanan. Nu ska kommunen se över situationen.

Annons

Varje dag oavsett väder och vind cyklar Gunnel Englund från hemmet i Söderala längs väg 50 till arbetet i Söderhamn. Nu när morgnar och kvällar blir allt mörkare är det svårt för henne att känna sig trygg när hon cyklar.

– Det är förenat med stora risker att cykla där när det är mörkt. Trots att jag har köpt ett starkt och bra cykellyse. Men man blir helt bländad av bilisterna eftersom cykelbanan ligger så nära bilvägen, skriver Gunnel Englund i ett mejl till kommunen.

Bilisterna tror till och med att cyklarna är bilar eftersom belysningen är så dålig. Det kan i värsta fall leda till att bilarna bromsar in kraftigt och kör på varandra bakifrån, förklarar Gunnel.

Eftersom alla andra cykelbanor in till staden har belysning förstår inte Gunnel varför det saknas på sträckan mellan Söderala och Söderhamn.

Belysningsansvarige Joakim Jonsson vid kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen bekräftar att han fått Gunnels mejl.

– Det är inte bara Gunnel som flaggat för det här. Vi ska påbörja en utredning för att se vilka ekonomiska medel kommunen har för att driva det här. Det kanske går att lösa, säger Joakim Jonsson.

Utredningen kommer ta sex till åtta veckor. Det ska samlas in anbud från de entreprenörer som kan tänkas utföra arbetet. Och så måste det bestämmas hur tätt som gatlyktorna ska stå. Mellan 25-30 meters avstånd är normalt i det här fallet.

Kostnaderna är svåra att spekulera om. Men Joakim Jonsson tror att de kan röra sig om många hundra tusen kronor.

Mer läsning

Annons