Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumvärd och ordningsvakter blir kvar i Söderhamn

/
  • Micke Larsson är Söderhamns nuvarande centrumvärd.
  • Conny Thörnell och Jennifer Nylund arbetade som Söderhamns ordningsvakter under sommaren.

Det blir en förlängning på centrumvärdens kontrakt och dessutom kommer ordningsvakterna tillbaka nästa sommar. Kommunstyrelsen sa ja till förslaget som innebär en kostnad på 966 000 kronor. Samtidigt ska verksamheten utredas mer.

Annons

I januari 2013 beslutade kommunstyrelsen att införa en centrumvärd under ett års tid. Syftet var bland annat att skapa trygghet och motverka skadegörelse i centrum. I april 2015 förlängdes projektet och då beslutade man även att anställa en ordningsvakt mellan juni och augusti. Det blev i själva verket två personer som anställdes på 50 procent var och har under sommaren hjälpt till att skapa en tryggare miljö.

Läs mer: Ja till centrumvärd och ordningsvakt

På torsdagen beslutade kommunstyrelsen ja till att förlänga centrumvärdsverksamheten och samtidigt anställa en ordningsvakt motsvarande 100 procent i ett år framöver, med start november 2015. Detta beräknas kosta 966 000 kronor.

– Vi sa ja till att förlänga centrumvärden och ordningsvakterna, men inte att permanenta dem. Vi vill också att verksamheten ska utreda mer. Det har ju varit problem runt centrum, det kan man inte blunda för. Samtidigt är frågan är vad som åligger kommunen och vad som är på polisväsendets bord. Men personligen tror jag det var det enda beslutet vi kunde ta nu, säger Maria Lind (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Läs mer: Vakternas framtid utvärderas

Det fanns även fyra andra förslag att ta ställning till:

Att säga ja till bara centrumvärden. Beräknad årskostnad 540 000 kronor.

Att säga nej till centrumvärden och i stället anställa ordningsvakter motsvarande 100 procent i ett år framöver, med start november 2015. Beräknad kostnad 426 000 kr.

Att säga nej till en förlängning av centrumvärdsverksamheten och ersätta den med motsvarande 200 procent ordningsvakter i ett år framöver, med start november 2015. Beräknad kostnad av 852 000 kr.

Att säga nej till både centrumvärdsverksamheten och ordningsvakterna.

Läs mer: Nu ska buset bort från biblioteket

Centerpartiet och moderaterna föreslog i stället att flytta över hela frågan till arbetsmarknads- och socialnämnden, men det förslaget bifölls inte.

– Projektet som sådant är vi inte emot. Det har haft en god effekt och de flesta handlare är nöjda. Men den nämnden hanterar de här frågorna och i deras förvaltning finns professionen och kunskapen. I kommunstyrelsen är vi bara ett gäng generalister och har inte samma möjlighet att grotta ner oss i specifika frågor på samma sätt, säger Magnus Svensson (C) oppositionsråd i kommunstyrelsen.

Läs mer: De är Söderhamns egna vakter

Daniel Pettersson (SD) anmälde jäv och deltog inte i omröstningen.

Nu är dessutom en utredning beställd av verksamheterna. Den ska göras av kommunstyrelseförvaltningen och ska vara klar senast i april.

Mer läsning

Annons