Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumvärd kritisk efter misshandel: "Oacceptabel väntan på ambulans"

Det dröjde närmare 40 minuter för ambulansen att komma vid det uppmärksammade misshandelsfallet på Norrberget i Söderhamn för en vecka sedan.
Nu riktar centrumvärden Mikael Larsson kritik åt politiskt håll och vill se en satsning på större resurser inom blåljusmyndigheterna.

Annons

Centrumvärden Mikael Larsson var på plats i bostadsområdet Norrberget i Söderhamn och slog larm när den uppmärksammade misshandeln av en 28-årig man skedde den 15 augusti. Telefonsamtalet var början på vad Mikael Larsson beskriver som en lång väntan.

– Det är helt oacceptabelt att få vänta på ambulansen i cirka 40 minuter, till sist begärde jag att de skulle skicka räddningstjänsten.

Läs mer: Misshandel på Norrberget – man slagen i huvudet med tillhygge

Centrumvärden Mikael Larsson och ordningsvakten Conny Thörnell arbetar för ökad trygghet i Söderhamn.

Det var också räddningstjänsten som kom först till platsen, några minuter innan ambulansen anlände. Även polisen larmades till platsen och till en början fick Mikael Larsson beskedet att en patrull skulle skickas från Gävle. Till slut anlände ändå en patrull från Söderhamn.

– Minuterna går otroligt långsamt när man sitter med en person som är dålig. Det kändes jobbigt, säger Mikael Larsson.

Nu efterlyser han att blåljusmyndigheterna får större resurser och riktar sin kritik mot högre nivå.

– Det är politikerna som måste förstå behovet. Personalen gör redan så gott de kan med de få resurser de har, men tyvärr räcker inte bemanningen till. Det är synd om dem.

Läs också: Personalkrisen fortsätter: Ambulanser kommer att ställas även under hösten

I sin roll som centrumvärd har både han och kommunens ordningsvakter hamnat i situationer där de tvekat till att göra vissa ingripanden när de vet att bemanningen i kommunen varit låg.

– Det har hänt att man suttit i upp mot två timmar med en omhändertagen person för att sen få släppa denna eftersom det inte kan komma någon polis. Personerna kan bli mer aggressiva av väntandet och då är det ibland bättre att låta dem gå, så vida att det inte rör sig om ett grovt brott, säger Conny Thörnell, ordningsvakt.

Läs mer: De jobbar för ökad trygghet i Söderhamn

Polisens presstalesman Mikael Hedström menar att polisen har fått ett utökat ansvarsområde.

Polisens presstalesman Mikael Hedström har full förståelse att det kan upplevas som jobbigt att få vänta men menar att situationen för polisen har förändrats med åren. Tidigare fanns en bemanning där poliser utgick från sina egna städer. Idag kan patrullerna däremot komma från de närliggande städerna vilket i sin tur innebär en körtid.

– Läget har förändrats och polisen har fått fler uppgifter nu än man är van vid att hantera. Det är en problematik som diskuteras inom svensk polis. Hur många poliser vi behöver vara i framtiden är ett beslut för riksdag och regering i förhållande till vilka uppdrag vi har.

Läs också: Polisen skyller resursbrist på sommarvikarier

Pressjouren på SOS Alarm ska titta närmare på händelsen på Norrberget men enligt Helena Söderblom finns det många faktorer som spelar in vid ett larm.

– Det ska gå så fort som möjligt när det är allvarligt men det varierar med hur många uppdrag som är aktiva samtidigt, vad som händer i övrigt och hur larmet bedöms.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons