Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrumplan och budget klubbades i fullmäktige

Det blev två tunga beslut som kommunfullmäktige fick ta ställning till under måndagens sammanträde.

Annons

Under måndagskvällen hade kommunfullmäktige sitt första sammanträde efter sommaruppehållet. Och det blev knappast en mjukstart för ledamöterna. Efter ett par interpellationer och medborgarförslag var det dags för en av de största frågorna som kommunfullmäktige har att ta ställning till – nämligen budgeten. Söderhamns kommun lägger budget för fyra år i taget och nu var det alltså budgeten för 2016 – 2019 som klubbades.

Repris: Här kan du läsa liverapporteringen från Söderhamns fullmäktige.

Fyra förslag ställdes mot varandra. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade lämnat en, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna en och Centerpartiet och Sverigedemokraterna hade lämnat varsin. Kommunstyrelsen hade yrkat på bifall för majoritetens budget.

Många talade om vikten av att satsa på barn- och utbildningsnämnden. Viktor Wärnick (M) poängterade att det budgetförslag hans parti lagt tillsammans med Folkpartiet och Kristdemokraterna också innehåller de löften man gick till val på. I det finns bland annat en satsning på skola och förskola. För att finansiera förslagen vill man skära ner hos kommunstyrelsen och kultur- och samhällsservice.

– Det är en tuff budget, men det är det som krävs, sa Viktor Wärnick.

Alexandra Gard (S) var positiv till att höra om de olika partiernas satsningar på Söderhamns unga.

– Det är ganska angenämt att vara jag idag, eftersom jag är ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Vi säger alla att vi måste satsa på skolan.

Talarlistan fylldes konstant på och diskussionen om de olika budgetförslagen pågick i närmare två timmar. Sverigedemokraternas förslag att pausa asylmottagandet mötte motstånd på flera håll, bland annat av Claes B Jacobson (MP), som menade att förslaget är skrämmande och att det inte finns något att tjäna på det.

– Att lägga ekonomiska argument på att inte hjälpa flyktingar är struntsnack.

I slutänden blev det Centerpartiets budgetförslag som ställdes mot Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag. Efter voteringen stod det klart att det rödgröna budgetförslaget, med 24 mot 8, fått majoriteten av rösterna. 17 av ledamöterna avstod från att delta i den slutliga voteringen.

Man tog också ett beslut om centrumplanen, som kommunstyrelsen sa ja till under sitt senaste sammanträde. Efter en utdragen diskussion valde församlingen att säga ja till förslaget, som ska genomföras under tre etapper. I den första etappen ingår broar över ån och att utveckla Gurkparken. Satsningen beräknas vara färdig år 2023 och kommer att kosta ungefär 27,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons