Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum för alla - "Här har vi integration på riktigt"

/

Centrum för alla är precis som det låter – en mötesplats dit alla är välkomna och där alla jobbar outtröttligt för alla människors lika värde. Varje dag lockas hundratals människor till de nyinvigda lokalerna på Källgatan i Söderhamn – många kommer för att lära sig svenska, andra kanske för att hämta varma kläder eller bara träffa nya vänner.

Annons

Anna Idell lyser upp när vi möts och vi slår oss ner i den vita soffan på hennes kontor på Centrum för alla. Anna Idell är initiativtagare till Centrum för alla, en mötesplats i Söderhamn som vuxit snabbt.

– Jag är väldigt otålig när det kommer till att vänta. Att vänta är bland det värsta jag vet. Det är både en fördel och en nackdel, säger Anna skrattar.

Kanske är det en av många förklaringar till att Centrum för alla växer hela tiden. Många eldsjälar arbetar tillsammans och Anna Idell som vet vilka dörrar hon ska försöka öppna för att kunna göra det bästa för varje människa.

– Det kommer människor och gråter. De kan inte vänta, de måste få hjälp nu. Det finns ett fantastiskt nätverk av godhjärtade människor i Söderhamn, ja hela länet. Visst möter jag motstånd och jag tar ruskigt med stryk, men jag böjer mig inte utan hittar hela tiden nya lösningar, säger hon.

Allting började med En dag för alla, som Anna hittills arrangerat tre år i rad. Det var då hon upptäckte att det fanns ett behov att ordna en gemensam plats där alla kan mötas. En integration över alla gränser. Förra hösten invigdes Centrum för alla i gamla Ericssonfabriken. Redan efter ett år var lokalerna för små och en ny flytt genomfördes. I augusti i år invigdes lokalerna på Källgatan. I lokalerna finns också RFSL Hälsingland.

– Här är vi mitt i centrum. Bussar passerar utanför entrén, vi mitt i stan, Migrationsverket, ja allt. Det kommer nya människor hit varje dag, det känns att vi behövs, säger hon.

Ingen dag är den andra lik på Centrum för alla. Tre dagar i veckan håller volontärer (många är pensionerade lärare och rektorer) utbildning i svenska för invandrare. Det är mer en regel än undantag att lektionerna är fullsatta till sista skolbänk. Intill finns ett lekrum där barn kan leka och på sikt kommer lekterapi att ordnas för den som vill. Inom kort kommer ett kafé att öppna i entréplanet, efter önskemål av unga.

– Det är lite så vi jobbar. Finns det ett önskemål om något, så ser jag till att det går att genomföra, säger Anna Idell.

Karam Al Homsi kommer förbi och hälsar. Han är ofta på Centrum för alla och vi följer med på en rundvandring. I trapphuset möter vi en kvinna som just lämnat flera kassar med barnkläder, i fall det skulle finnas några barn bland de nyanlända flyktingarna som nyligen kommit till Stenö.

– Nej, nej, jag vill inte vara med i tidningen. Men jag vill hjälpa det jag kan, säger kvinnan och försvinner när jag frågar om jag får ta ett foto.

I ett stort rum finns mängder med kläder och leksaker till behövande. Volontärer jobbar med att sortera och packa upp. Fatima stannar upp i klädvikningen och kastar sig runt halsen på Anna. Flera kommer fram, däribland Alaa Kouli och Afraa Almokhtar:

– Vi är här varje dag, det betyder mycket för mig att vara här. På campen har jag inget att göra, jag vill jobba, säger Afraa.

– Många människor är rädda för mig för jag är från Syrien. Men jag är också rädd för dem. Det är bra att vi har en mötesplats, vi är ju alla människor, säger Afraa.

I rummet finns kartonger och säckar från golv till tak som är fyllda med kläder och leksaker. Anna berättar att det är en väldig åtgång och ruljangs, kläderna hinner inte ligga länge i väntan på nya ägare. Det kommer människor från hela länet och hämtar värmande kläder, leksaker till barnen och vinterskor till dem som inga har.

– Just nu är det 60 miljoner människor på flykt från sina hem runt om i världen. Den största utmaningen nu är att ordna integration, här är det integration på riktigt, säger Anna Idell.

Mer läsning

Annons