Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cellofrossa med fiolsting

/
  • Åttaårige Vivien Kovács har spelat cello i tre år. Hon är elev på musikskolan Lilla akademin i Stockholm.
  • Vivien Kovács favoritkompositör är britten Henry Purcell.
  • Tolvårieg Lisa Nordal och femtonårige Elina Vaarama från Söderhamn övar inför en vecka med konserter.
  • Det råder cello och fiolhysteri på flygstaden i Söderhamn. 18 cellister är på plats.
  • Violinisterna är minoritet på lägret, bara åtta unga talanger i gruppen har valt fiolen. Hilda Rütsche Schönning från Söderhamn är en av dem.
  • Åttaårige Vivien Kovács får lite tips av läraren och yrkesmusikern Judit Ullen.
  • Sebastian Ljusberg från Sandarne har spelat cello i tre år. Han ser fram emot veckans konserter.

Inte många tioåringar vet vem Georg Philipp Telemann och Henry Purcell är. Men denna vecka finns det 26 ungdomar i Söderhamn som inte bara vet vem de är, utan kan spela deras vackra musik.

Annons

Deras snabba fingrar dansar över robusta stålsträngar och stråkarna sveper lätt i takt med musiken. Det är första dagen på musiklägret och violinisterna Lisa Nordal, Elina Vaarama och Hilda Rütsche Schönning från Söderhamn övar på stämmor från en av Georg Philipp Telemanns symfonier. Den ska framföras imorgon på en konsert i Östanbo bönhus och tjejerna ser fram emot att få uppträda.

– Jag älskar sån här musik, jag gillar att kunna skapa något som andra blir glada av, säger femtonårige Elina Vaarama.

Elina Vaarama är en av de musikaliska ungdomarna från Kulturskolan i Söderhamn som har samlats på flygstaden i Söderhamn. Tillsammans med elever från musikskolan Lilla akademin i Stockholm deltar de i en veckas cello- och fiolkurs. Ungdomarna är mellan sex och sjutton år och har delats in i små grupper för att slipa på individuella stämmor.

Under veckan ska eleverna hålla fem olika konserter runt om i Söderhamn. Musikkursen är ett initiativ av violinisten Catharina Ericsson som sökte ett samarbete mellan olika musikinstitutioner i landet.

– De från Lilla akademin ville resa någonstans och Söderhamn har så fantastiska möjligheter med lokaler och kyrkor, säger Catharina Ericsson.

Mer läsning

Annons