Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Jan pratade mat i Mo

/

Under söndagen höll matgurun Carl Jan Granqvist föredrag för närmare hundra personer på Ranbogården. Han pratade om hur nordisk matkultur, som ost och surdegsbröd, kan utveckla landsbygden.

Annons

Många ville höra kändisgourmén Carl Jan Granqvist när han för tredje gången höll föredrag på Ranbogården. Föreläsningen innehöll samtidsanalys, ekivoka anekdoter, historiska utblickar och handfasta näringslivstips. Budskapet var att landsbygden kan ta bättre vara på sitt kulturarv, det unika och lokala och använda det i till exempel matvaruförsäljning.

– Ta vara på de resurser ni har. Det behövs lokala ambassadörer som vet något om produkten och kan bedöma kvalitet, sa han och pekade på efterfrågan av lokalproducerad mat av bra råvaror som har en särskild historia.

Carl Jan Granqvist tog Ranbogården som ett exempel på en verksamhet som lyckats använda sig av sitt kulturarv för att locka besökare. Han framhöll vikten av att välkomna sommarturister och bygga kontaktnät lokalt, nationellt och internationellt. Han tror på hantverksutbildningar, gårdsmejerier och renkött.

I dag finns det framgångsrika svenska landsbygdsföretag som exporterar surdeg till Frankrike, säljer exklusiva ostsorter, kaffesmaker eller utvecklar spritsorter. Men Carl Jan Granqvist målade i sitt föredrag också en dyster bild av den svenska landsbygdsutvecklingen med avfolkning, bristande engagemang och färre högutbildade.

– Mitt budskap är att vi måste ta ansvar för oss själva på landsbygden, men vi måste också ha hjälp av politikerna, både nationellt och lokalt.

Mer läsning

Annons