Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor överklagar höjd hastighet

/
  • Majvor Mäki Sjöberg, Birgitta Dahlgren, Axel Sjöberg och Gunnar Blomqvist överklagar för andra gången hastighetshöjningen.- Vi har varit förskonade från olyckor, men jag är rädd att det ska hända något. Vi ger oss inte förrän Trafikverket sänker hastigheten här igen, säger Majvor Mäki Sjöberg.

Höjd fartgräns oroar bybor i Sörljusne.

Både polisen och intresseföreningen vill ha tillbaka den gamla hastigheten på 50 kilometer i timmen.

Annons

I december förra året höjde trafikverket hastigheten genom Sörljusne till 60 kilometer i timmen. I våras överklagade Sörljusne Intresseförening beslutet och ville att den gamla hastigheten på 50 kilometer i timmen skulle återinföras.

Nu har Länsstyrelsen avslagit ansökan. De anser att den nya hastigheten är lämplig genom byn. De motiverar beslutet med att färre förmodligen kommer att hålla fartgränsen om hastigheten sänks.

Det håller inte polismyndigheten med om. De har provkört sträckan i båda hastigheterna och upplever att 60 kilometer i timmen är onödigt fort genom byn.

I ett yttrande stöder polisen Intresseföreningens ansökan.

Det lyssnar varken Trafikverket eller Länsstyrelsen till i sitt beslut.

- Jag är förbaskad över att de har höjt hastigheten. Vi har polisen på vår sida. Intresseföreningen har överklagat beslutet till Trafikverket, säger föreningens ordförande Birgitta Dahlgren.

Lastbilarna dundrar fram efter byvägen. Birgitta Dahlgren tar några steg ner mot diket när den stora timmerbilen närmar sig.

- På 1990-talet fick vi till en sänkning genom byn från 70 kilometer i timmen. Då gick det snabbt och utan problem, säger hon.

Byborna tycker att den tunga trafiken genom byn är ett problem, men de vet att den är nödvändig för industrin. Däremot skulle de känna sig tryggare med sänkt hastighet.

- Paradoxalt har de sänkt farten längre ner efter vägen, där ingen bor, samtidigt som de höjer här, säger Majvor Mäki Sjöberg.

Mer läsning

Annons