Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksmuseet slår upp dörrarna

/
  • Ljusne bruksmuseum öppnar med en förhandstitt på årets utställning.

Ljusne bruksmuseum har varit stängt i över ett år. Men på valborgsmässoafton öppnas dörrarna åter igen för besökare.

Annons

– Nu är det roligare saker att fundera på än allt som hände tidigare, säger föreningens ordförande Lasse Persson.

Det är en glad Lasse Persson som strosar omkring i bruksmuseet i Ljusne. På valborgsmässoafton slår han åter igen upp dörrarna och låter besökarna få en förhandstitt på årets utställning.

Lika positiva känslor hade han inte efter den omfattande fuktskadan. Museet tvingades slå igen på grund av mögelskadorna och förruttnelsen i utbyggnadsdelen.

– Då var det hemskt, ojojoj. Det går liksom inte att beskriva, det vart så många bekymmer och funderingar på en gång, säger Lasse Persson när han tänker tillbaka.

Med hjälp av kommunen, privatpersoner, företag, ideella krafter och resurscentrum i Söderhamn har föreningen nu renoverat den skadade delen av byggnaden. Och på valborgsmässoafton bjuder man alltså in till en förhandstitt på "Från Ljusne trähusfabrik till Ala Komponent”, som årets utställning heter.

Den riktiga återinvigningen sker första lördagen i juli.

– Det här är ett litet smakprov, vilket är en tradition vi kör varje år förutom förra året då vi var tvungna att ha stängt. Årets utställning spänner från 1943 när man börjar bygga Ljusne trähusfabrik, fram till i år 2011 med nytagna foton från Ala Komponent.

Mer läsning

Annons