Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Brändts åkeri i graven

/

Det anrika Söderhamnsåkeriet med trettiotalet anställda går i konkurs. Otillräckliga ersättningar från logistikjätten DHL är anledningen.

– Vi klarar inte av det. Det är en katastrof för oss och alla anställda, säger ägaren Stig Brändt.

Annons

Under torsdagen lämnade Bröderna Brändts Åkeri ab in sin konkursansökan. Företaget anser att de ersättningar de får för leveranserna inte täcker kostnaderna.

– Vi kan inte få ordning på det och vända det till plusresultat. Det är fruktansvärt och man känner sig maktlös. Många har jobbat här i många år, säger Stig Brändt.

Det är framförallt höjda löner, men även dyrare drivmedel, fordonsskatt, däck och fordon som har lett till åkeriets ökade kostnader. Bröderna Brändts största uppdragsgivare är det tyskägda logistikföretaget DHL och de har inte anpassat sig efter åkeriets krav på ökade ersättningar.

– Vi har förhandlat med dem i tre år, men får inget gehör, säger Stig Brändt.

Christina Mattisson, på Transportarbetareförbundet i Hälsingland är besviken på DHLs agerande.

– DHL har väldigt mycket makt och vi har hört från andra avdelningar i förbundet att andra åkerier har haft problem tidigare. Det är en olycklig bransch och många hamnar i kläm, säger hon.

Verksamheten fortsätter i minst någon månad framöver i konkursförvaltarens regi.

DHL meddelar tidningen att de beklagar konkursen, men att de inte kunnat komma fram till någon alternativ lösning, trots förhandlingarna.

Mer läsning

Annons