Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister vid hantering av kreosot

/

Stanken av kreosot i Ljusne är åter igen ett ärende för Söderhamns kommun. Kritiken från kommunens inspektioner är skarp.

Annons

Söderhamns Stuveri och Hamn AB riskerar dryga böter för bristfällig hantering av kreosotimpregnerade stolpar.

Efter återkommande klagomål från boende i Ljusne angående kreosotlukt genomförde bygg- och miljöförvaltningen inspektioner hos Söderhamns Stuveri och Hamn AB. Vid inspektionerna konstaterades en rad brister.

Flera kreosotstolpvältor var inte täckta av plast och det saknades bark under många vältor. Båda är åtgärder som företaget är förpliktigat att följa enligt verksamhetens tillstånd. Många stolpar blödde dessutom kreosot, i vissa fall till den grad att det rann på stolpen och kunde skrapas av. Totalt kritiserar inspektionen hanteringen av kreosotstolparna på sex olika punkter.

Ärendet tas upp på bygg- och miljönämndens sammanträde på tisdag.

– Det är ju rätt så många olika moment som det finns brister i och det har varit så en längre tid. Därför föreslår jag vite, jag vill att det ska hända någonting, säger kommunens miljöinspektör Majvi Hjalmarsson.

Om inte egenkontrollen och hanteringen av stolparna förbättras innan 15 juni riskerar Söderhamns Stuveri och Hamn AB böter på som mest upp till 40 000 kronor var fjortonde dag tills dess att förbättring skett.

Mer läsning

Annons