Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinner för släktforskning

/
  • Inger Belfrage och Britt-Marie Sjöquist har arbetat med utställningen om emigranterna från Skog.
  • – Jag tillhör den femte generationen som fortfarande håller kontakt med släktingarna i USA, säger Britt-Marie Sjöquist.
  • Familjen Justus var den första familjen som emigrerade till Amerika från skog 1850.

Genom släktforskning så får människor bättre förståelse för samtiden. Det tycker Britt-Marie Sjöquist och Ingrid Belfrage som nu ställer ut material över det stora antalet människor som emigrerade från Skog till Amerika under 1800-talet.

Annons

Utställningen som håller till i sockenstugan vid Skogs kyrka slog upp portarna i dag och är öppen i helgen och nästkommande helg. Den innehåller bland annat fotografier, brev och släkttavlor från människor och familjer som ursprungligen kom från Tönnånger, men som emigrerade till USA från mitten av 1800-talet och framåt. Ingrid Belfrage, en av initiativtagarna till utställningen, blev intresserad över det stora antalet människor som emigrerade

– Det var 112 personer under året 1865 från Tönnånger som reste iväg och sökte ett nytt liv. Under en dag, den 18 juli var det hela 32 personer som emigrerade vilket motsvarar en sjättedel av hela Tönnångers befolkning vid den tiden, säger Ingrid Belfrage.

Själv har hon inga släktingar som reste iväg till USA men fascineras över människors livsöden från den tiden.

– När man letar sina rötter så förstår man mycket om sig själv också. Det är spännande om människor och släkt kan hitta tillbaka till varandra genom släktforskning. Kan vi bidra till det genom den här utställningen blir vi väldigt glada, säger Ingrid Belfrage.

En som däremot hade släkt som gav sig av är Britt-Marie Sjöquist som härstammar från Norrbo och numera boendes i Sollentuna. Genom generationerna har hennes släkt hållit kontakten med dem som emigrerade och som bosatte sig i det nya landet.

– Jag tillhör den femte generationen som fortfarande håller kontakt med släktingarna i USA, säger Britt-Marie Sjöquist.

Hon har sysslat med släktforskning i 10 år och tycker att hon får lära känna sin historia genom efterforskningarna.

– Släktingarna som emigrerade under 1800-talet blir som levande personer när du får reda på saker om dem. Dem har gått på samma stigar som jag och rört sig på samma platser, säger Britt-Marie Sjöquist.

Ingrid Belfrage hoppas att fler blir intresserade av sin släkt genom utställningen.

– Jag hoppas att sockenstugan i Skog blir ett centrum för släktforskning i framtiden, säger Inger Belfrage.

Mer läsning

Annons