Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenlöner i Söderhamn

Kommunanställda i Söderhamn har näst sämst lön i landet.

- Jag tycker det är skit, säger Kommunals Barbro Ytterström.

Annons

Om du jobbar inom kommunen i Söderhamn är risken stor att du är en av dem som har landets lägsta löner bland kommunanställda. Och du jobbar dessutom i en kommun som har en av landets sämsta löneutveckling.

Tre av kommunerna som betalar sämst lön till sina anställda ligger i Gävleborgs län. Söderhamn är näst sämst av landets 290 kommuner med en snittlön på 23 000 kronor. Bara Ockelbo betalar sämre, där de anställda fick nöja sig med snittlönen 22 700 kronor under 2011. Överlag är lönerna och löneutvecklingen dålig i hälsingekommunerna.

Det är en kritisk Barbro Ytterström, ordförande för fackförbundet Kommunal i Söderhamn, som tar del av informationen.

- Det är ingen smickrande läsning. Jag önskar arbetet värderades högre, men det jobbar mycket kvinnor inom kommunen och de tar inte för sig som män, säger hon.

Att lönerna är lägre i Söderhamn tror hon beror på den höga arbetslösheten och det dåliga skatteunderlaget.

- Man får folk att jobba ändå.

Lönenivån ökade med blygsamma 0,88 procent, eller 200 kronor i Söderhamn under 2011 jämfört med året innan.

I snitt ökade lönerna i landets kommuner med drygt 500 kronor från 2010 till 2011. Den genomsnittliga lönen bland landets kommuner är drygt 24 800 kronor.

Mest i lön får de som jobbar i Täby, där medellönen är 27 700 kronor.

I Söderhamn är närmare hälften av de anställda med i Kommunal. När facket förhandlar med arbetsgivaren är det svårt att få några extra pengar utöver det centrala avtalet.

- Vi gör allt vi kan för att få upp lönerna, men arbetsgivaren håller i pengarna. Det finns inga säger de, enligt Barbro Ytterström.

För facket är ingångslönerna en viktig fråga. Med en medelålder på närmare 50 år bland personalen är det många som går i pension de kommande åren. Och det är de som har de höga lönerna.

Hur ser framtiden ut?

- Det ser inte ljust ut. När de med många anställningsår och höga löner försvinner ökar det risken för fortsatt låga löner, säger Barbro Ytterström bekymrat.

Vad säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S)? Och undersköterksan Ulla Berglund? Läs måndagens Söderhamns-Kuriren!

Mer läsning

Annons