Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok och bio – så hittar eleverna fler sidor kvarterspolisen: "Jag är Ove-frälst"

/
  • Ida Nord, Anna Lundberg och Louise Larsson som går i åttan på Stenbergaskolan har just sett En man som heter Ove, en historia de tagit avstamp i för diskussioner i ämnet svenska.

En man som heter Ove har flyttat in i klassrummet. Åtminstone på Stenbergaskolan där elever både läst boken och sett filmen på bio. Under arbetet har de hittat flera sidor av villaområdets självutnämnde ordningspolis.

Annons

Tisdag förmiddag och elever från Stenbergaskolans årskurs 8 och 9 väller ut från salongen på Svea bio. De har sett En man som heter Ove – filmen baserad på boken med samma namn.

– Den är så bra, så stark. Det är tredje gången jag ser den, säger Louise Larsson i årskurs 8.

Läs också: Fullt ös på Stenbergaskolan

Innan eleverna satte sig i biofåtöljerna har de också fått boken högläst i skolan. Runt den framgångsrika historien har eleverna sedan arbetat med frågeställningar om civilkurage, vem skulle du vilja vara i berättelsen och om du fick bjuda hem Ove, vad skulle kunna få honom att växa?

– Vi har jobbat mycket med muntliga samtal om det som händer, både i grupp och enskilt. Med fokus på hur man för samtal och diskuterar. Vi har konstruerat uppgifter efter kursplanen och fått in det i ämnet svenska, säger läraren Carola Skärberg, som är den som planterade idén på skolan efter att ha tipsats av en annan lärare.

Läs också: Hur får unga mer att säga till om?

Två årskurser har nu jobbat på samma sätt med En man som heter Ove.

– Det har gått otroligt mycket bättre än vad jag trodde. Många av eleverna är riktigt engagerade och Ove-frälsta. När vi har utvärderat så har de enda negativa varit att boken tog slut och det är inte så vanligt i åttan, säger Carola Skärberg.

Hon är tacksam för att rektorn slantade upp för bussresan till bion och att Svea öppnade famnen på morgonkvisten. Eleverna verkade också nöjda.

– Den var bra. Boken var en helt annan historia än filmen, säger Ida Nord.

– Ja, boken är detaljerad på ett helt annat sätt, säger Anna Lundberg.

Läs också: Lassgårds kritik efter avbrutna tacktalet: "Tror jag höll på längre"

Louise Larsson lämnade sin tredje föreställning med en bestämd uppfattning. Hon är en av de Ove-frälsta.

– Historien är så bra, inte bara sorglig. Det finns "Ovar" lite överallt, man känner igen typen. Men om man tänker efter så finns det ofta en story bakom, inte bara en sur gubbe.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons