Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blöt julafton som fortsätter efter trettondagen

/

Breda, och våta leenden spred sig när årets första julafton firades på Aquarena på tisdagskvällen.

Annons

Mohammed Nory, 17 år, knyter nävarna och höjer dem som i en segergest. "Yes!" Det blir en hockeyresa i år igen. Han tog emot den glädjande nyheten i bubbelpoolen julafton för ensamkommande flyktingbarn utspelade sig. Humöret var på topp redan innan han sett den illgröna plastkassen innehållande ytterligare fem julklappar.

– Man blir glad av att få julklappar. Det blir något eget, sade Mohammed Nory innan han drogs ner i bubblorna igen.

Alla 40 ensamkommande flyktingbarn som bor i kommunen får i år fira julafton på badhuset, med tillhörande julklappsutdelning. Initiativtagare är Åke Hellström som hoppas att fler tänker efter på hur bra de har det.

– De här barnen har inga föräldrar i Sverige. De får säkert höra i skolan vad andra barn önskar sig i julklapp och efter julen får de säkert veta vad alla har fått. Det är bara roligt att göra något för de som behöver. Vi har det så ruggigt bra själva, säger Åke Hellström.

Han har frågat företag efter julklappar. Inte bara butiker utan även företag som Lönns Buss och Brynäs IF som alltså tillsammans ställer upp med julklappen som Mohammed Nory blev så glad över: En hockeyresa med tillhörande titt bakom kulisserna och tacobuffé.

Åke Hellström arrangerade en likadan resa förra året. Det blev en succé och nu vill han göra det till en tradition och utmanar hockeylagen i resten av Sverige:

– Jag hoppas att Gävleborgs län blir föregångare och att första matchen efter juluppehållet blir en dag då alla föreningar bjuder ensamkommande flyktingbarn på en hockeymatch, säger Åke Hellström.

Till sin hjälp med julklapparna har han bland annat Abdelalem Abdelgader Abrar som själv kom till Sverige som flykting. Han vet hur mycket det betyder att någon bryr sig.

– Det är jobbat att komma ensam. Man behöver en familj, säger han.

Vad som finns bland de många paketen som delas ut vill varken han eller Åke Hellström avslöja.

– Som du vet; först den 24:e december får du öppna paketen...

Mer läsning

Annons