Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blöt båtfärd i rätten

Under onsdagen hölls rättegång mot en man som står åtalad för grovt sjöfylleri.
Men vem körde båten?
- Bara för att jag sitter bakom ratten behöver jag inte framföra båten, säger den åtalade.

Annons

På midsommardagen ifjol stoppade Kustbevakningen en styrpulpetbåt utanför Skärså med tre män i för att göra en kontroll. Den man som satt vid ratten fick göra ett utandningsprov. Provet visade att han hade 1,44 promille alkohol i blodet.

Under onsdagen hölls rättegång mot honom för grovt sjöfylleri i tingssalen i Söderhamn.

Mannen som är i 50-årsåldern och hemmahörande i Hudiksvalls kommun nekar till brott och hävdar att det inte var han som körde.

- Bara för att jag sitter bakom ratten behöver jag inte framföra båten, säger han.

Enligt den åtalade var det kompisen som satt bredvid som styrde. Men när åklagaren frågar vem som skötte gasreglaget säger mannen att han gjorde det och inte kompisen.

Den versionen stöds också delvis av en av kompisarna i båten som var kallat som vittne. Men kompisen går steget längre och hävdar att han även skötte reglaget utan hjälp från den åtalade.

Sällskapet åkte från Långvind till restaurang Albertina. Innan de for gjorde den åtalade klart att han hade druckit och inte kunde framföra båten. Det gjorde han inte heller, enligt kompisen som vittnade vid rättegången.

Kustbevakningens vittne är av en annan uppfattning.

- Jag såg tydligt att den åtalade satt vid ratten och vid stopptillfället är jag säker på att det var han som höll i ratten och manövrerade. Han bredvid gjorde ingenting, det är uteslutet att det var passageraren som höll i ratten.

Däremot tycker inte Kustbevakningens vittne att sällskapet för tillfället utgjorde någon fara.

- De framförde båten helt okej och respekterade fartbegränsningen, säger han.

Den åtalade är inte straffad tidigare. Åklagaren tycker att det är uppenbart att kompisen vittnar falskt och yrkar på fängelsestraff för den åtalade.

Dom väntas om två veckor, den 9 maj.

Mer läsning

Annons