Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Blom kom lindrigt undan"

Sven-Ove Blom dömdes till 2 500 kronor i böter för otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll – medan kommunens skattebetalare tvingas betala miljontals kronor för städningen efter Bloms sophaveri på Bromsäng.

Många är besvikna på domen och hoppas på ett strängare straff i högre instans.

Annons

Vad Sven-Ove Blom själv tycker får vi inte veta. Under onsdagsförmiddagen svarade han inte alls i sin hemtelefon i Degerfors. Vid 13-tiden svarade han, men kunde inte prata.

– Jag sitter upptagen i en annan telefon så du får ringa senare, sa han.

Drygt en timme senare svarade hans sambo.

– Han åkte till Spanien för en timme sedan, och han har ingen mobiltelefon med sig, sa hon.

Åklagare Christer B Jarlås säger att mycket talar för att han ska överklaga domen. Men då krävs ett prövningstillstånd av hovrätten.

– Den juridiska bedömningen är säkert rätt. Men signalerna utåt är inte bra när det blir skattebetalarna som får ta kostnaderna i stället. Jag tycker att det är fullständigt bedrövligt och jag är oerhört irriterad på den här domen, säger Sven-Erik Lindestam.

Lennart Gard (S), som är ordförande i bygg- och miljönämnden, är inte besviken på domen.

– Jag är mer förvånad. Trodde att straffet skulle bli betydligt strängare och jag tycker att han kom alldeles för lindrigt undan, säger han.

Fullmäktigeledamoten Hans Sundgren (M) ifrågasätter miljölagstiftningen.

– Det kan ju inte vara Guds mening att man får göra på det här viset och betala böter som motsvarar fortkörning på tio kilmeter i timmen, säger han.

Kommunjuristen Torbjörn Strömer är inte heller nöjd med domen.

– Som många andra medborgare är jag förstås besviken. Särskilt med tanke på hur mycket vi har jobbat med det här ärendet, säger han.

Att domen blev så pass mild beror bland annat på att det saknades bevisning för att fluffet skulle vara farligt, enligt tingsrätten – trots att åklagaren hade en skriftlig redogörelse från experter om fluff.

Mer läsning

Annons