Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blom får dagsböter på 2 500

Sven-Ove Blom får bara dagsböter för sopskandalen på Bromsäng. Den ena åtalspunkten ogillas.

Annons

Klockan 14 på tisdagen föll domen mot Sven-Ove Blom, mannen som står som ansvarig för företaget Bromsäng recycling AB.

Han får 50 dagsböter à 50 kronor för otillåten miljöverksamhet och försvårande av miljökontroll. Det erkände han i Hudiksvalls tingsrätt för en månad sedan.

Men han nekade till miljöbrott – han menade att han inte orsakat några giftutsläpp från anläggningen. Den åtalspunkten ogillas också.

Bromsäng recycling har tagit emot stora mängder avfall till gamla maltfabriken i Stugsund. Det mesta har bara blivit liggande. Enligt beräkningar kan bolaget ha fått 9,5 miljoner för att ta emot avfallet.

Enligt tingsrätten lyckades åklagaren inte bevisa att Blom gjort sig skyldig till miljöbrott. Det saknas bevisning för att fluffet är farligt, skriver rätten bland annat i sin dom.

Åklagare Christer B Jarlås tycker att det borde räcka med den skriftliga bevisningen i form av ett expertutlåtande om fluff, som är nermalda bilinredningar som kan självantända, som han tog upp i rätten.

- Om domstolen har läst det kan jag inte över huvud taget förstå att de kan ha inställningen att miljöbrott inte är bevisat, säger åklagaren.

Han tycker också att Söderhamns kommuns miljöinspektörer har varit alltför mjuka mot Bromsäng.

- Den ena miljöinspektören som vittnade i tingsrätten var väldigt överslätande, han verkade tycka att det här inte var särskilt allvarligt för miljön. Han var väl en bättre försvarare än Bloms advokat.

Enligt Christer B Jarlås finns det mycket som talar för att han kommer att överklaga domen. Det kräver i så fall prövningstillstånd av Hovrätten.

- Femtio dagsböter är en väldigt mild påföljd. Det motsvarar en inte särskilt allvarlig nedskräpning, eller kanske ett snatteri för några hundralappar, säger han.

Mer läsning

Annons